Стефановић: Ситуација на КиМ сложена, увукли нас у проблеме

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је садашња опозиција док је била на власти земљу увукла у највеће проблеме, пре свега у вези с Косовом и метохијом, а које председник Србије Александар Вучић сада покушава да исправи.
stefanovic1, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

"То је тако сложена ситуација", рекао је Стефановић за ТВ Пинк и подсетио да је Вучић унапред рекао, на време, пре потписивања Бриселског споразума, да ће то бити споразум на који ћемо се позивати када будемо говорили о стабилности и безбедности Србије.

Истакао је да је још тада Вучић упозорио шта ће се се све дешавати, ако не будемо имали снаге да се изборимо за стабилност у целом региону.

Он је додао да зато Вучић инсистира на тако великом броју пројеката, јер, како је нагласио, изградња путева, укидање свих царинских баријера и јачање економије повећавају стабилност. 

"Више можете да урадите када је Србија економски јача, када је на различите начине јача, она може регионално да заштити стабилност и да заштити Србе ма где живели", рекао је Стефановић. 

Он је, међутим, истакао да је ситуација на КиМ најсложенија и истакао да је кључни проблем то што су припадници претходних власти - Тадић, Јеремић, Ђилас и Стефановић - "преко ноћи променили резолуцију у УН" и одлучили да преселе преговоре из УН у ЕУ.

Стефановић је рекао да су они то учинили, иако су, знали да ће се ти преговори водити тамо где је већина земаља признала независност КиМ, "где су то урадиле најмоћније и највеће земље ЕУ и где су наши изгледи ту доста лошији и где немамо заштиту". 

Он је нагласио да када је Вучић нудио свима да се укључе у дијалог о КИМ и позвао их да смисле најбоље решење, одговор је био ћутање. 

"Није хтео нико да се укључи да преузме одговорност", нагласио је Стефановић, додајући да нико неће да преузме одговорност како би имао позицију да, шта год да се деси, може да напада Вучића. 

Он је додао да су лидери опозиције, док су били на власти, увукли Србију у "најгоре ствари".

"О корупцији нећу ни да причам, као ни о уништавању и разарању наше привреде", рекао је Стефановић, додајући да је минимална зарада, за време Ðиласа, Јеремића, Тадића и Цветковића за четири године порасла са 159 на 162 евра. 

"За цела три евра за четири године. Па како их сад није срамота да причају?", упитао је Стефановић, истичући да је та зарада данас 230 евра. 

Суштина је, нагласио је, да су нас ти људи увукли у највеће проблеме.

"Они су нам донели царине и границе између два дела Србије, они су нам донели то да се преговара уместо у УН у ЕУ, они су започели све процесе због којих ми данас имамо тешке муке и онда беже од одговорности, а кад их питате било шта везано за КиМ, само чекају да кажу нешто негативно", рекао је Стефановић. 

Министар је додао да се Закон о пореклу имовине налази у јавној расправи и подсетио да је власт 2012. године обећала Закон о јавним набавкама.

"Јавне набавке су биле један од највећих извора корупције", рекао је Стефановић истичући да су оне спровођене кроз "буразерско партнерство - ја теби, ти мени".

Он је истакао да је то било у време када су Ђилас, Јеремић, Тадић, Цветковић и Ђелић управљали земљом, када је Србија, како је навео, могла да се мери са само још пет држава по нивоу корупције. 

"Домети и начин онога што су радили за време своје власти, ми ћемо морати да исправљамо још много година", оценио је Стефановић.

Он је, ипак, истакао да су Вучић и Влада Србије поправили део ствари, отворивши 200 фабрика, док опозиција, како је навео, не може да поброји 200 ствари које је урадила за многи дужи временски период. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести