Стефановић: Тешка је одлука, датум нисмо помињали

БЕОГРАД: Није лака одлука расписати ванредне парламентарне изборе јер постоје различити фактори које треба узети у обзир, а још није било речи о датуму њиховог могућег одржавања, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug D.Kujundžić arhiva

То није лака одлука. Сви фактори се узимају у обзир и зато још чекамо да се кристалише шта ће се дешавати и с односима с Европском унијом... Нисмо разговарали чак ни о датумима. Знам да медији некад воле да спекулишу. Било је прво да ће бити одмах после Нове године, да ће бити у фебруару, сад већ март-април, видећемо докле ће догурати, казао је Стефановић на РТС-у.

Ситуацију која се тиче ових могућих избора окарактерисао је као „необичну“, истакавши да изборе у једној земљи обично тражи неко ко није на власти или ко жели да се врати на власт.

То је случај код нас. Странке опозиције које су некада биле на власти желе да се врате. Они не траже изборе јер тамо где су излазили, као што је био случај у Лучанима, нису пролазили баш добро. Ми смо позвали и ми смо рекли, „ми желимо да разговарамо о томе“ пошто су почеле те приче - нема (председник Србије Александар) Вучић легитимитет, нема влада легитимитет, добро, хајде да проверимо шта мисли народ о томе, казао је он.

Стефановић је нагласио да је он увек за изборе када се у јавности дође до указивања на потребу за тим, али истакао да то „није увек паметно“.

Треба да се провери воља народа, зашто да не, шта има више од демократског тока, ја бих то у сваком случају волео. Да ли је то у сваком моменту паметно или није? Није. Треба увек размислити да ли постоје друге околности везане за дешавања у заштити нашег територијалног интегритета, казао је Стефановић.

Напоменуо је да се актуелна власт бори и да је успела да учини да 12 земаља повуче признање тзв. Косова као независне државе.

То је велики успех за нашу државу, то се раније није дешавало. То ради ова влада, овај председник, ова дипломатија. Имате наравно јачање економије, а знате да кад год се дође до избора, иако сам ја увек за то да треба да се провери народна воља, али наравно, кад размишљате о економији, запитате се да ли ће они (избори) успорити јачање економије, казао је Стефановић.

Такође је казао да верује да ће Европска унија због избора за Европски парламент који се очекују у првој половини текуће године, прилично успоравати остале процесе, зато што су, како је казао, концентрисани на изборе који њих муче, и то треба узети у обзир.

Дакле, много је фактора који су пред нама и који ће на крају и формулисати одлуку, закључио је Стефановић.

Економија у првом плану током посете Путина

Током посете председника Русије Србији Владимира Путина у првом плану је била економија, што не значи да се није разговарало и о другим темама, изјавио је Стефановић.

Он је за РТС рекао да је било стратешки важно да се постигне споразум који омогућује енергетску безбедност, још један доток гаса, као и повећање капацитета складишта гаса у Банатском двору.

Такође је казао да се повећава број фабрика и инвеститора, који су заинтересовани за гасификацију.

Навео је да је други економски аспект разговора с Путином била изградња инфраструктуре, што треба да доведе до повећања конкурентности Србије.

На питање да ли је забринут да ће партнери са Запада замерити због посете руског председника, Стефановић је поручио да Србија води суверену и самосталну политику у интересу својих грађана.

Србија користи само један посто руског гаса који се продаје у Европи, а они се, како је приметио, боре за своје интересе и тада не спомињу Русију у негативном контексту.

Ми имамо своју главу и одлучујемо у свом интересу, а када се то постави тако, нема разлога за замерање, казао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести