Стефановић у Атини са Ципрасом и шефовима дипломатије Аустрије и Румуније

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је у Атини са председником Владе Републике Грчке Алексисом Ципрасом о досадашњој сарадњи Србије и Грчке коју су оценили као добру.
cipras i stefanovic
Фото: Алексис Ципрас и др Небојша Стефановић, фото: МУП

Потпредседник Владе Небојша Стефановић и грчки премијер Алексис Ципрас сагласили су се да постоји простор за унапређење односа две земље, посебно у оним областима које ће допринети економском напретку и Србије и Грчке.

Министар Стефановић је истакао важност стратешког партнерства Републике Србије са Републиком Грчком.

Стефановић је током састанка пренео грчком премијеру Ципрасу и поздраве српског председника Александра Вучића.

Др Небојша Стефановић разговарао је у Атини са министарком унутрашњих послова Републике Грчке Олгом Геровасили о конкретним корацима на унапређењу сарадње полиција у области борбе против тероризма, организованог и свих других видова криминала.

Фото: Др Небојша Стефановић са Олгом Геровасили, фото: МУП

Двоје министара сагласили су се да је досадашња сарадња полиција веома добра, али да постоји простор да се она побољша кроз директну сарадњу оперативних полицијских тимова који ће заједно радити на сузбијању криминала који утиче на безбедност грађана и Србије и Грчке.

Министар Стефановић је са грчком колегиницом Геровасили разговарао и о могућностима унапређења сарадње у области ванредних ситуација. Имајући у виду да су обе државе претходних година погодиле страшне елементарне непогоде, Стефановић и Геровасили су истакли да је размена искустава и знања ватрогасно-спасилачких тимова веома важна, а договорено је да се у наредном периоду договоре конкретни начини унапређења сарадње у овој области.

Током састанка министара у Атини било је речи и о продубљивању сарадње полиција током летње сезоне, посебно имајући у виду да велики број српских туриста летује у Грчкој.

На крају разговора министар Стефановић је позвао грчку министарку да ускоро дође у званичну посету Београду, што је она и прихватила.
 

Др Небојша Стефановић састао се у Атини и са шефовима дипломатије Аустрије Карин Кнајсл и Румуније Теодором Мелешкануом, којима је предочио ставове Србије који говоре у прилог томе зашто такозвано „Косово“ никако не би требало да постане чланица Интерпола.

Фото: Др Небојша Стефановић са шефовима дипломатије Аустрије Карин Кнајсл и Румуније Теодором Мелешкануом, фото: МУП

Министар Стефановић је у разговору са шефовима дипломатије Аустрије и Румуније, на маргинама трећег „Самита Европске уније и арапског света“, истакао да би евентуални пријем тзв. „Косова“ био преседан који представља политизацију ове међународне полицијске организације.

Такав исход на Генералној скупштини Интерпола, како је објаснио министар Стефановић, био би супротан међународном праву, пре свега Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, али и правилима и процедурама ове полицијске организације.

Стефановић је подсетио на „Корелову“ резолуцију, коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола у Пекингу прошле године, у којој недвосмислено стоји да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати део Интерпола.

Румунски министар спољних послова Теодор Мелешкану подсетио је да његова земља не признаје самопроглашено „Косово“ и да ће се у складу са том одлуком наступити и на Генералној скупштини Интерпола.

Министар Стефановић и аустријска савезна министарка за Европу, интеграције и спољне послове Карин Кнајсл разговарали су и о билатералним односима Србије и Аустрије у могућностима за даље унапређење сарадње две државе.

На маргинама трећег „Самита Европске уније и арапског света“ у Атини, министар Стефановић је разговарао и са Јоргосом Катругалосом, грчким министром спољних послова који је задужен за европске послове, кога је такође упознао са ставовима Србије поводом захтева тзв. „Косова“ за чланство у Интерполу.

Такође, потпредседник српске Владе је са нашим ставовима упознао и министре из Марока и Ирака који су учествовали на „Самиту Европске уније и арапског света“ у Атини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести