Стефановић: За неколико дана изнећу јавно све о лажима

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да прикупља информације и да ће се за неколико дана обратити јавности поводом оптужби у вези са трговином оружја, истичући да је реч о бруталним лажима, те да је спреман да иде на полиграф, и то ако треба ван земље, како би доказао своје тврдње.
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Полемику је покренула посланица СРС Вјерица Радета која је Стефановићу рекла да би јавности требало да покаже уговоре Крушика, да се види да ли су они штетни, наводећи да није спорна трговина оружјем, већ ако неко у томе профитира на рачун државе.

“Ево вам добронамеран савет да би се све завршило на прави начин. Немојте само да изађете на конференцију и кажете: Јас ам у праву. Рекли сте да ћете позвати органе, нека јавност види уговоре, да ли је Крушик оштећен. Не желимо да окрећемо причу на хајку, него да се та тема потпуно отвори и затвори на начин на који кажу надлежни органи”, рекла је Радета.

Стефановић је рекао да ће изнети све детаље како би јавност видела да се ради о “макијавелистичкој лажи” коју је чак и сам Крушик демантовао.

Крушик, каже министар, стоји “сто пута” боље него 2009, 2010, 2011 и 2012.године када је финансијски директор била мајка човека који је “изнео информације” (Александар Обрадовић), при чему је у то време, додаје, имао три, четири пута мање радника.

“Али он не износи информације само за то, он у континуитету пет година прикупља информације о пословању, пројектима, контактима Крушика. Шта је спорно што рецимо Крушик ради са СДПР-ом? Ко зна коме он то износи. Како би (Владимир) Путин назвао човека који прикупља податке пет година о руској фабрици наоуржања и ставља их на хард диск. Ићи ћу ускоро у Москву, па ћи их питати”, рекао је Стефановић у Скупштини Србије.

Позвао је тужилаштво и суд да одлуче да ли је Обрадовић крив или није, пошто није у његовој надлежности да се тиме бави.

Стефановић је одбацио наводе да је нека приватна фирма куповала оружје из Крушика по повласцћеним ценама, наводећи да је из СДПР-а добио информацију да је управо та државна фирма била драматично повлашћена у односу на приватнике.

“СДПР је успео да подигне нову фабрику муниције од тог новца који зарађује од наоружања”, рекао је Стефабовић и указао да не зна којим би придевом описао боље пословање наменске индустрије у односу на неки претходни период.

Он сматра да тема о трговини оружјем није довољно "затворена" да би, по његовој оцени, "покрила" афере попут оне да један од челника Савеза за Србију пребија свог кума, мучи га, бави се рекетом у општини Стари Град.

“Видео сам са каквим људима имамо посла, они сваког дана говоре лоше о Србији, говоре да Србија продаје оружје ИСИС-у, то је најгора бесмислица која постоји И стално покушавају да тим заменама теза пласирају нешто што ће нанети штету и наменској индустрији и Србији”, рекао је Стефановић.

Рекао је и да жели да се обрати јавности поводом могућег сукоба интереса, трговине утицајем и због свега осталог што препознаје као озбиљне оптужбе, јер, истиче, није неозбиљан човек.

“Никада у животу нисам позвао неког из наменске индустрије да му кажем прими овог на састанак. Не дај Боже нешто више од тога. Све дозволе које су стизале у МУП уредно су даване државним субјектима, све у складу са законом и прописима”, рекао је Стефановић.

Стефановић је казао и да осећа да је потребно да се затвори та тема и да то жели да уради због своје савести, а позвао је истовремено и тужиоца и Агенцију за борбу против корупције да испитају све наводе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести