Стејт департмент: Подржавамо дијалог БГ и ПР уз помоћ ЕУ

ВАШИНГТОН: САД у потпуности подржавају дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, чија је сврха постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа, саопштио је амерички Стејт департмент.
Stejt Department, USA Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Портпарол Стејт департмента је у одговору Гласу Америке на питање о будућем ангажману америчке администрације у дијалогу две стране навео да је то решење, које треба да доведе "до међусобног признања, очувања суверенитета и територијалног интегритета обе државе и јачања њихових демократских институција, од суштинске је важности за напредак Косова и Србије".

"То би побољшало безбедност и просперитет обе земље, унапредило њихове тежње за чланством у Европској унији и другим институцијама и подржало остварење трајног циља да Европа буде у миру, целовита и слободна”, наведено је у писаном одговору неименованог портпарола Стејт департмента.

У одговору се додаје да је Ентони Блинкен, нови државни секретар, током претреса у Одбору за спољне послове америчког Сената, рекао да поздравља напоре администрације бившег председника Доналда Трампа у вези са дијалогом Београда и Приштине.

“Као што знате, изабрани председник (Бајден) је у прошлости провео доста времена у тим земљама. Мислим да дели уверење да постоје ствари које можемо учинити како би Косово напредовало, а надам се, и Србија”, подсећа се у одговору Стејт департмента

Гласу Америке на излагање државног секретара Блинкена.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести