Стејт департмент: Споразум Београда и Приштине треба да је применљив и одржив

ВАШИНГТОН: Београд и Приштина морају да дођу до споразума који је применљив, одржив и не ствара нестабилност ни у једној од земаља или у региону, став је Стејт департмента, који је Радију Глас Америке пренео неименовани портпарол. 
Stejt Department, USA Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"То ће тражилти далековидост и флексибилност са обе стране", истакао је портпарол Стејт департмента за "Глас Америке" на албанском језику.Он је додао да је "политика те администрације стабилна и да суштина споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине треба да дође од самих страна.

"Ми ћемо наставити да подржавамо обе стране и ЕУ као посредника. Косово и Србија морају да дођу до споразума који је применљив, одржив и не ствара нестабилност у ниједној од земаља или региону. То ће тражилти далековидост и флексибилност са обе стране. Ми охрабрујемо стране да преузуму на себе одговорност за цео процес, да зауставе негативну реторику и да раде заједно на конструктиван начин", наводи се у изјави.

Последњих неколико дана помињу се, наводи Глас Америке, идеје са обе стране о територијалној подели Косова, размени територија или "кориговању граница" у оквиру процеса нормализације односа између Косова и Србије.Како се наводи, очекује се да ће се у септембру наставити преговори, који би требало да доведу до свеобухватног правно обавезујућег споразума за нормализацију односа између Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести