Стигао извештај ОЕБС, Стефановић: Слика стања до 15. новембра

БЕОГРАД: Извештај ОЕБС/ОДИХР за процену потребе посматрања предстојећих парламентарних избора у Србији стигао је у Београд и сутра ће бити представљен јавности, сазнаје Танјуг из два извора.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Садржај документа засад није познат јавности, а потпредседник Владе Србије и шеф Радне групе за унапређење изборног процеса Небојша Стефановић потврдио је за Танјуг да је имао увид у Извештај.

Он није хтео да износи детаље, јер ће Извештај сутра представити ОЕБС, али истиче да је он написан на основу посете представника ОЕБС/ОДИХР средином новембра и да обухвата само снимак стања до те посете.

Извештај не показује шта је све урађено у претходних нешто више од месец дана. Тачније, извештај не обухвата шта је све од закона промењено, чињеницу да је покренут процес измена у Савету РЕМ-а и избор Надзорног одбора Скупштине Србије, који ће бити задужен за праћење електронских и штампаних медија, рекао је Стефановић.

Министар такође наводи да Извештај не обухвата ни неке друге активности које су у међувремену предузете у циљу унапређења изборног процеса у нашој земљи.

Циљ овог извештаја, каже Небојша Стефановић, и није да представи све досадашње промене и резултате, већ пре свега да представи Мисију ОЕБС-а и ОДХИР-а која ће посматрати изборе у Републици Србији, пошто ће имати своје посматраче, који ће пратити цео изборни процес.

Након завршетка, даће препоруке и мишљења о самом току изборног процеса, свему што се дешавало и како су они видели изборе, истиче Стефановић.

Министар подсећа да је Србија уважила највећи део препорука ОЕБС-а, које је било могуће имплементирати у кратком року:

И, наравно, заједно са њима и другим партнерима настављамо да радимо на додатном побољшавању изборних услова, не само у наредних неколико месеци, већ и дугорочно, каже он и додаје да је чињеница да су садашњи изборни услови неупоредиво квалитетнији и бољи него што су били 2012. године и пре тога.

Он је још једном истакао да извештај ОЕБС/ОДИХР није сачињен како би се представило тренутно стање и зато, према његовим речима, у њему стоје чињенице које нису више актуелне и не одсликавају све оно што је урађено у последњих неколико недеља.

Овим извештајем они желе пре свега да представе Мисију ОЕБС-а која ће доћи у Републику Србију у предизборном и изборном периоду, као и да нагласе области, које ће највише пратити. Истовремено, он садржи и правни оквир за одржавање избора у нашој земљи, односно какви су рокови за расписивање избора и све оно што је дефинисано нашим Уставом и законима за спровођење изборног поступка, закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести