Столтенберг: Подршка дијалогу, БГ и ПР да смање тензије

БРИСЕЛ: Генерални секреретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је актере дијалога Београда и Приштине да се уздрже од провокативних акција и провокативне реторике у циљу смањивања тензија и напретка.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

КФОР ће наставити да обезбеђује стабилност и безбедност како би дошло до напретка у проналажењу политичког решења, поручио је Столтенберг.

Он је пред министарски састанак НАТО, на којем ће у среду 5. децембра заједно са шефицом ЕУ дипломатије Федетриком Могерини размотрити ситуацију на Западном Балкану, поновио да Алијанса снажно подржава дијалог Београда и Приштине. 

Он је оценио да је дијалог једини начин да се реше отворена питања.

Недавно сам посетио Београд и једна од мојих главних порука била је управо важност дијалога Београда и Приштине. Важно је да сви играчи уздрже од провокативних акција и реторике, покушају да смање тензије и направе прогрес, изјавио је Столтенберг.

Он је нагласио да ће НАТО наставити да буде присутан на Косову додајући да је КФОР важан за стабилност и обезбеђивање услова за напредак у дијалогу о нормализацији односа.

КФОР ће наставити да буде непристрасан и помагаће као би имали неопходну стабилност и безбедност и како би дошло до напретка у напорима да се нађе политичко решење, каже Столтенберг.

На питање да ли види потенцијалне безбедносне изазове приликом примене евентуалног решања које би претпостављало корекцију граница Столтенберг је поновио да НАТО подржава дијалог и изразио наду да ће стране бити у могућности да нађу обострано прихватљиво решење.

Столтенберг најављујући разговоре министара НАТО чланица и Федерике Могерини закључио да је Западни Балкан од кључне стратешке важности и за ЕУ и за НАТО.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести