Столтенберг: Жалим због одлуке о косовској војсци

ПОДГОРИЦА: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да жали због одлуке косовске скупштине да изгласа сет закона који су омогућили трансформацију Косовских безбедносних снага у Војску Косова, упркос упозорењима и забринутости које је НАТО изразио тим поводом.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Иако је у начелу транзиција КБС питање о којем Косово треба да одлучи, ми смо јасно ставили до знања да овај потез долази у погрешно време. НАТО подржава развој КБС у оквиру његовог тренутног мандата. С променом мандата, Северноатлантски савет ће морати да преиспита ниво ангажовања НАТО-а са КБС. Све стране морају да осигурају да ова одлука, која је донесена у погрешно време, неће додатно повећати напетости у региону. Сви политички актери у региону морају се фокусирати на напредак у реформама и на дијалог. Разговарао сам с председником Србије Александром Вучићем и с косовским премијером Рамушом Харадинајем и информисао сам их о актуелној дискусији међу чланицама НАТО, рекао је Столтенберг у интервјуу за ЦдМ.

Столтенберг је нагласио да је важно задржати смиреност и уздржати се од било каквих изјава или акција које могу да доведу до ескалације.

У том контексту, поздрављам сталну комуникацију између нашег команданта Кфора, генерал-мајора Лоренца Д'Адарија, и његових колега у региону, укључујући његов недавни састанак у Нишу с начелником Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковником Миланом Мојсиловићем. Ми такође настављамо да у потпуности подржавамо процес нормализације између Београда и Приштине, кроз дијалог који подржава ЕУ. Ово је кључно за регионални мир и сигурност, рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, безбедност и стабилност западног Балкана су изузетно важни за НАТО и алијанса има чврсте односе са свим земљама региона.

То важи и данас, као што је било у октобру 2014. године, када сам ступио на дужност генералног секретара НАТО-а. Надгледао сам процес приступања Црне Горе у НАТО, што је повећало сигурност и стабилност на западном Балкану. Такође сам блиско сарађивао с властима у Скопљу, подржавајући евроатлантске аспирације њихове земље. У том смислу, поздрављамо рад на имплементацији споразума о имену који је у току и радујем се што ће Македонија бити 30. чланица НАТО, након што националне процедуре буду завршене. Босна и Херцеговина такође даје значајан допринос НАТО операцијама и ми у потпуности подржавамо њихов евроатлантски интеграциони пут. Србија је и даље вредан партнер. НАТО у потпуности поштује чињеницу да Србија не тежи придруживању НАТО, у смислу њене политике војне неутралности. Истовремено, поздрављамо чињеницу да је Србија изабрала пут партнерства с НАТО. Наше партнерство користи и Србији и НАТО, нагласио је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести