Суд: Тачи, Весељи, Саљими и Краснићи сви у хашком притвору

ПРИШТИНА: Специјализовано тужилаштво Косова са седиштем саопштило је вечерас да је у среду и данас ухапсило Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, који су вечерас смештени у притвор Специјализованих већа Косова у Хагу.
specijalni sud za kosovo, europol
Фото: Europol

У саопштењу се напомиње да је Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова 26. октобра потврдио оптужницу против њих четворице.

Додаје се да у складу са правилом Правилника о поступку и доказима пред Специјализованим већима Косова потврђена оптужница није у том тренутку није била, обелодањена, али је сада објављена редигована верзија и налог за хапшење.

Информација о датуму и времену првог приступања суду Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, које ће се одржати пред судијом за претходни поступак, биће ускоро објављена.

Некадашњи високо позиционирани припадмници ОВК Хашим Тачи , Кадри Весељи и Реџеп Сељими су раније данас, наводно, како су само саопштавали , добровољно оптутовали авионом у седиште суда у Хагу.

Тачи је претходно поднео оставку на место предсеника твз. Косова.

Оптужница против Тачија: Жртве - сви који нису били за ОВК

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова објавили су вечерас оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, у којој их терети да су систематски вршили ратне злочине против цивила, Срба, али и свих других који нису подржавали ОВК, касније и привремену владу Косова, укључујући оне који су припадали свим странкама које нису биле за ОВК.

Потврђена оптужница наводи да су се ратни злочини незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства, као и злочини против човечности као што су затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони вршили од најмање марта 1998. до септембра 1999.

На неколико локација широм Косова, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији, припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица који нису учествовала у непријатељствима.

Жртве су лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова, и то: (и) Срби, Роми и Ашкалије; (ии) католици; (иии) цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима; (ив) Албанци који су подржавали Демократску лигу Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК; (в) Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК, и (ви) лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важили за противнике ОВК.

Потврђена оптужница наводи да су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи индивидуално кривично одговорни по разним облицима кривичне одговорности за кривична дела из оптужнице која су извршена у контексту оружаног сукоба немеђународног карактера на Косову и која су чинила део раширеног и систематског напада на лица за која се сматрало да су противници ОВК.

Суд позвао Тачијеве жртве да се пријаве

Специјализована већа Косова, позната и као суд за злочине ОВК, позвала су вечерас жртве злочина за које су оптужени Хашим Тачи, Кадри Весељ, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи да се пријаве да учествују у судском поступку.

Жртве могу да учествују у поступку уколико покажу да су претрпеле штету, укључујући физичку, душевну или материјалну штету, као директан резултат кривичних дела из потврђене оптужнице, наводи се у саопштењу суда.

Указано је да ће жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима Косова образовати једну или више група.

Свака од ових група ће учествовати у поступку посредством адвоката који има улогу заступника жртава.

Заступник жртава поступа пред надлежним панелом, а током поступка редовно обавештава жртве о одвијању поступка. Заступник жртава ће тражити да чује ставове жртава, саслушати њихове проблеме и изнети их пред надлежне судије, наводи се у саопштењу.

Жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима имају одређена права, укључујући право да буду обавештене, да им се призна статус жртве, као и да добију накнаду штете.

Овим поводом председница Специјализованих већа Екатерина Трендафилова поручила је да је неопхофно да се чује глас жртава ради остваривања правде.

“Посредством свог заступника, жртве које учествују у поступку могу да остваре права која су им дата према нашим меродавним прописима и да се постарају да се њихов глас чује пред надлежним судијама“, рекла је Трендафилова.

„Учешће жртава у поступку је кључна одлика наше установе. По спровођењу активне кампање у оквиру програма за комуникацију и приближавање јавности у разним срединама на Косову и у Србији са циљем да се јавност информише о правима жртава пред Специјализованим већима, ми сада улазимо у следећу фазу поступка. Служба за учешће жртава је спремна да на сваки начин помогне у процесу пријављивања жртава“, рекла је секретар Фиделма Донлон.

Говорећи о важности учешћа жртава специјализовани тужилац Џек Смит је рекао је да су кривична дела за која се оптужени терете оптужницом тешка дела те да се не сме изгубити из вида патња жртава.

“Учешће у поступку може жртвама улити снагу и обезбедити да се чује њихов глас“, навео је Смит.

Краснићи први пут пред судом 9. новембра

Прво појављивање пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова Јакупа Краснићија заказано је за 9. новембар.

Краснићи је ухапшен у среду и испоручен је Хагу где је смештен у притворску јединицу.

Он ће на првом појављивању бити позван да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.

Данас су испоручени Хагу и Хашим Тачи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, чије ће прво појављивање пред судом бити ускоро заказано.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести