Шутановац: С Русима направити споразум као што је СОФА

БЕОГРАД: Председник Демократске странке Драган Шутановац предлаже да се, уколико постоји потреба, са Руском Федерацијом направи идентичан споразум за пролаз руске војске кроз територију Србије као што је СОФА споразум са НАТО, али да се статус руског хуманитарног центра не изједначава са оружаним снагама.
dragan sutanovac, FoNet
Фото: FoNet

У саопштењу достављено медијима он критикује Ивицу Дачића јер, како каже, упоређује ствари које нису за поређење, као што је СОФА споразум и потенцијални споразум о посебном статусу за руски хуманитарни центар у Нишу.

Шутановац, наиме, сматра да када је већ руски центар у Нишу хуманитарни треба и такав статус да има.

"Хуманитарном центру није потребно додељивати било какав имунитет и самим тим екстратериторијалан статус", сматра Шутановац.

Уместо тога он предлаже споразум са Руском Федерацијом какав је СОФА споразум са НАТО, што би, како наводи, обезбедило руским војницима исте могућности за транзит кроз Србију какве имају НАТО војници када имају оправдан разлог и дозволу Владе да у пратњи наших органа прођу преко територије Србије.

Шутановац подсећа Дачића да је СОФА споразум потписао министар Небојша Родић 2014. године у време када је Дачић био премијер, те да га је посланичка већина СНС-СПС затим ратификовала у Скупштини Србије.

Такође подсећа да је Споразум о транзитним аранжманима за снаге КФОР на Косову и Метохији у име СЦГ потписан 2005. када је шеф дипломатије био Вук Драшковић, а да је Вучићева влада окончала процедуру усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) Србије и НАТО.

Шутановац примећује и да се Дачић "јавно жали како у свом мандату није доносио одлуке за које је по закону био надлежан", додајући да је за разлику од њега он током мандата министра одбране спровео најкомплекснију реформу једног система у Србији коју ни данас не оспорава стручна јавност.

Насупрот томе, како се наводи у саопштењу ДС, лидер ДС тврди да у МУП-у у време Дачићевог министровања није спроведена реформа, "због чега су полицајци протествовали захтевајући исте услове као у војсци".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести