Шутановац: Србија извози оружје по свим УН конвенцијама

БЕОГРАД: Функционер Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је за ФоНет да никада није касно за бојкот избора и да је при доношењу такве одлуке можда требало показати више стрпљења.
dragan sutanovac, FoNet
Фото: FoNet

"Ако је отворен дијалог, ако имамо могућност посредовња земаља чланица ЕУ или саме ЕУ, можда је требало да покажемо мало више стрпљења", рекао је Шутановац чија странка је прошлог викенда одлучила да не учествује на предстојећим парламентарним изборима.

Као бивши министар одбране Шутановац се осврнуо и на наводе сајта Армс воч о томе да је оружје произведено у ваљевском Крушику завршило у рукама припадника ИСИЛ у Јемену и констатовао да је Србија, према свим истраживањима, једна од најтранспарентнијих земаља у извозу наоружања и војне опреме.

Шутановац сматра да у делу јавности постоји тежња да се Србија оптужи за неке ствари за које није крива.

"Најважније у тим пословима је да радимо по свим УН конвенцијама и да извозимо у земље које нису под санкцијама и да наша одговорност у моменту када те земље преузму то наоружање престаје", рекао је Шутановац.

Он је додао и да ако неко мисли да је Србија крива што је Саудијска Арабија, или нека друга земља, дозволила да се њихово оружје нађе у рукама оних који немају сертификат, онда се покреће питање санкција према земљи која је то реекспортиовала, а не према земљи која је то, према свим стандардима, извезла.

Он је оценио и да у вези са трговином оружја увек постоји нека спекулација и прича у позадини.

"Јако интересантно за мене и оно што изазива сумњу је то што цела прича долази са руског сајта, од оних који су нам говорили да ће нам омогућити да ми заједно са њима извозимо наше наоружање, а свело се на то да ми увозимо њихово половно", рекао је Шутановац.

Он оцењује и да "некоме ту Србија смета, јер му је узела парче тржишта".

Осврнуо се и на наводе о умешаности оца министра спољних послова Небојше Стефановића у целу причу.

"Сумњам да би неко себи дозволио да направи таква дела која су папиролошки врло лако утврдљива. Верујем да је ово само једна кампања која треба да оштети нашу наменску индустрију и остави у проблему више хиљада радника који у њој раде", закључио је Шутановац.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести