Свечано обележавање присаједињења Војводине Србији

НОВИ САД: Отварањем „Музеја Присаједињења Војводине Краљевини Србији“, откривањем споменика краљу Петру Првом и свечаном академијом у Српском народном пожоришту данас ће у Новом Саду бити обележена стогодишњица тог важног историјског догађаја.
Velika narodna skupština donela je dve odluke  Foto: muzejska građa/Dnevnik.rs
Фото: Велика народна скупштина донела је две одлуке Фото: музејска грађа/Дневник.рс

Обележавању ће присуствовати и председник Републике Александар Вучић, који је раније изјавио да је присаједињење Војводине, за њега лично, био један од најважнијих догађаја у последњих 100 година и да ће тај датум бити још важнији када Војводина, као део Србије, следећу столетницу дочека много богатија и успешнија. 

Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији 25. новембра 1918. године.

Музеј Присаједињења Војводине Краљевини Србији, који ће бити отворен данас, чиниће стална поставка с низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, али и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.

Затим ће на Тргу Републике бити откривен споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу, суверену Краљевине Србије у тренутку Присаједињења и једној од најзначајнијих личности у српској историји.

Централни догађај обележавања 100. годишњице присаједињења је Свечана академија у Српском народном позоришту, у присуству државног врха Србије.

На академији ће заједнички наступити Војвођански симфонијски оркестар, Београдска филхармонија и Хор Опере Српског народног позоришта.

Важан датум у историји Србије и Војводине обележава се целог викенда, а јуче је на Тргу слободе у Новом Саду отворена интерактивна, мултимедијална изложба „1918 понос“, посвећена најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења.

У склопу програма, синоћ је у СНП-у премијерно изведена представа „Светозар“, по сценарију Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића. 

Потом, је уследио концерт на Тргу слободе на ком су наступили Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски Биг Бенд, Велики тамбурашки оркестар РТВ и Октет Опере СНП.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести