Светски економски форум: Дигитализација у Србији паметан потез

БЕОГРАД: Светски економски форум објавио је видео прилог о Србији, односно о процесу дигитализације у нашој земљи, истичући да је тај паметан потез омогућио Србији да уштеди 180 милиона страница папира.
digitaliyacija tehnologija
Фото: pixabay.com
У видеу-клипу који је објављен на Твитер налогу Светског економског форума, наводи се да је Србија прешла на е-управу 2017. године, од када грађани могу да приступе услугама јавних институција онлајн.
 
Ова промена, како се наводи, довела је до великог пада употребе папира. До данас, Влада је успела да сачува 180 милиона страница папира А4 формата, наводи Светски економски форум.
 
"Ако то преведете на дрвеће, струју и воду што је потребно да се производе тај папир, то би значило да смо од јуна 2017. године до данас успели да сачувамо 900 тона папира, што је 18.000 дрвећа, 76 милиона литара воде и више од 6.000 мегават сати електричне енергије", рекла је премијерка Ана Брнабић у прилогу.
 
Како је додала, дигитализацијом управе, влада постаје ефикаснија, транспарентнија, а повећава се и поверење грађана, јер им је е-управа доступна 24 сата седам дана у недељи, 365 дана у години.
 
Брнабић је истакла и да су јавне институције и током пандемије наставиле да пружају услуге грађанима непрекидно.
 
"Ствари за које је пре годину дана било потребно физичко присуство, као што је упис деце у вртиће, школе, током пандемије су успеле да се дигитализују", рекла је премијерка Србије.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести