Свилановић: Стратегија о проширењу одлична вест 

САРАЈЕВО: Генерални секретар Већа за регионалну сарадњу, Горан Свилановић, који учествује на састанку министара спољних послова Западног Балкана у Сарајеву, изјавио је да је недавно објављена стратегија ЕК о проширењу одлична вест.
Goran Svilanović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она, казао је Свилановић, доноси нове могућност, а додатни подстицај за регион предствља наговештена 2025. као отенцијална година приступања Србјие и Црне Горе и остале под условом д аиспуне критеријуме за чланство.

„Сада је на лидерима Западног Балкана да преузму пуну одговорност и ову историјску прилику претворе у реалност, а Европска комисија треба да дâ пример, тако што ће учини оперативним акциони план Стратегије“, казао је.

Исход Берлинског процеса, иницијативе за проширење коју предводи Европска унија, усмерио је рад Већа за регионалну сарадњу на вишегодишњи акциони план за Регионални економски простор (МАП РЕА) за шест економија Западног Балкана, којег су усагласили премијери ових шест економија у Трсту 2017. 

"У стратегији проширења Европске уније препознаје се централна улога Већа у унапређивању регионалне сарадње и постизању циљева поменутог акционог плана. Веће, заједно са лидерима из региона, већ увелико ради на остваривању ових резултата", навео је Свилановић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести