СзС: Од сутра протести и "дежурства" испред Председништва

БЕОГРАД:  Савез за Србију је најавио да ће од сутра, када буде завршен жалбени процес за ухапшене ђаке и студенте на протестима, ако они не буду пуштени, наставити мирне протесте које ће интензивирати и организовати стална дежурства испред Председништва.
Pres konferencija SzS Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Они су затражили од председника Србије Александра Вучића до донесе одлуку о аболицији односно амнестији за децу која су ухапшена и која се налазе у затвору у Падинској Секли на одлужењу казне од 30 дана да би могла да заврше школску годину.

Председник Србије, иначе, у међувремену је наложио надлежним органима да ослободе све учеснике протеста који су прекршајно кажњени, а од аболиције изузима само оне који су на протестима носили тестеру и који су нападали полицајце.

Представници СзС су одбацили тврдње да је улазак у РТС био планиран и да су изазвали насиље тврдећи да је полиција изазвала хаос и да су учесници протеста били легитимисани, тучени и привођени.Сматрају да је за све што се десило у претходна два дана одговоран председник Србије Александар Вучић.

Лидер СзС Драган Ðилас је рекао да ће већ сутра имати одређене акције у Београду, као и да ће се учесници протеста Један од пет милиона окупити у среду у Горцкој испред општине како би се разрешио председник општине Драгољуб Симоновић који је осумњичен да је наложио паљење куће новинара.

На конференцији су били присутни лидери СзС и вође протеста Један од пет милиона, осим Вука Јеремића и Бошка Обрадовића који је био одсутан, како су рекли, због политичких обавеза.

Иако је, како су раније најавили, данас у 15 сати истекао рок који је дат властима да ухапшене пусте на слободу или ће се окупити испред МУП-а у Улици Деспота Стефана, они су рекли да ће сачкати да прође жалбени процес који траје 24 сата, тако да ће се о пуштању на слободу сутра одлучивати.

На питање новинара да ли ће од сада политички лидери СзС бити организатори протеста, Ðилас је кратко рекао да то сад није битно и захвалио на питању.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести