Тачи: Дијалог кад Србија одблокира чланство Косова у међународним организацијама

МИНХЕН: Косовски председник Хашим Тачи је данас поручио да ће Косово укинути таксе на српску робу и наставити дијалог са Београдом када Србја престане да блокриа чланство Косова у међународним организацијама, као што су Унеско и Интерпол.
taci, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Тачи је у дискусији "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад" у оквиру Минхенске безбедносне конференције на питање председавајућег конференције Волфанга Ишингера - шта вас спречава да направите тај мали корак за наставак дијалога, одговорио да је у Бриселском споразуму јасно дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама.

Каже да су зато уследиле таксе, али да верује да ће, чим се то укине, али није рекао када би се то могло догодити, дати овлашћење за нови дијалог и да тада "нико неће имати оправдања да условљава дијалог".

Тачи је навео да је импресиониран спораузмом који су постигли Ципрас и Заев за име Северна Македонија и додао да да имамо један проблем мање на Западном Балкану.

Каже да је то крупак корак ка успостављању мира и стабилности и да верује да може да се постигне решење и у случају Србије и Косова, али да је свестан да је то питање доста сложеније.

Тачи је рекао да постоји 100 година непријатељства и да је био рат 1999. године.

Каже је први бриселски споразум 2013. године потписан и да је већина обавеза спроведена или се спроводи.

"Међутим, спровођење једног споразума може да се деси када је ускладу са уставом и законима одређене државе. Стога поруке које сте овде чули су су донекле истините. Ми смо у ситуацији замрзнутог сукоба и статуса кво".

Тачи је рекао да је зато важно да се напредује и да се нађе решење које би значило да једном за свагда запечатимо мир између Србије и Косова споразумом који ће подразумевати узајамно признање и чланство Косова у СБ УН.

"Жзелимо да тесно сарајуђемо и постигнемо споразум. Српска заједница да се не користи само за политичке поене од Србије. Желимо да видимо креативност и флексибилност са стране Београда и да у наредним недељама и месецима постигнемо споразум, који ће очувати мултикултурални карактер Косова и Србије који ће једног за свагда прекинути неприајтељства између Срба и Албанаца".

Додао је да ће се то одразити на све земље у којима живе Албанци и да ће то допринети стабилности у региону.

Таци каже да треба видети ко је осуђен за, како је навео, 13.000 албанских цивила које су убиле српске снаге, такође за 400 масакара са српске сртане на КиМ и више од 4.000 жртава сексуалног насиља.

То, каже, није учинила Србија, али јесте Милошевић, а нико није одговареао за то.

"Косово има највеће жртве људи и претрпело је етничко чишћење до великог екстрема", устврдио је Тачи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести