Тачи: Истрага показује да Београд стоји иза убиства Ивановића

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да иза убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића стоји шеф криминала на северу Косова и Метохије Милан Радоичић, као и да је истрага показала да је Београд наручилац убиства, преносе приштински медији.
taci, tanjug
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

"Све индиције косовских безбедносних органа воде до организатора атентата на Оливера Ивановића", рекао је Тачи је у Дебатној зони, извештава Газета Метро.

Према његовим речима, за Косово је кључно да се Ивановићево убиство расветли.

"За државу Косово је од виталне важности да се то убиство расветли, а све указује и трагови воде до актуелне власти у Београду и чињенице да је наредила Ивановићево убиство. Цео свет треба да зна ту чињеницу", казао је Тачи. 

Приштински међи додају да је Милан Радоичић познат као лидер Срба на северу и шеф криминалног миљеа који сарађује с паралелним српским структурама и да је познат по веома доброј координацији са Владом у Београду. 

Тужилаштво Косова је за Радоичићем издало потерницу јер је осумњичен да је Ивановићев главни убица. 

Радоичић је познат и као особа врло блиска актуелном косовском премијеру Рамушу Харадинају, чак и да га посећује у његовом кабинету, преноси Зери.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. у Косовској Митровици, са шест метака у леђа.

Тачи: На претње Србије одговорићемо војском и полицијом

Хашим Тачи изјавио је да ће Косово "на претње из Србије" одговорити војском и полицијом, као права држава.

"Као врховни командант Косовских безбедносних снага (КБС) кажем, Косово ће директно одговорити на сваку претњу Србије. Одговориће војском и полицијом ако Србије не престане с ратнохушкачком реториком”, рекао је Тачи, извештава Кљан Косова.

Он је навео да је подела Косова стара српска идеја, али да се то неће догодити. 

"Бескомпромисно ћемо штитити наш интегритет и независност", рекао је Тачи.

Према његовим речима, о споразуму с Београдом одлучиваће се на референдуму, а потребна је и двотрећинска већина у скупштини, односно гласови 80 посланика.

"Не верујем да постоји посланик који би гласао против припајања (Прешевске) Долине с Косовом", рекао је Тачи, који је идеје о међународној конференцији о Косову и Балканској унији назвао опасним.

То нећу дозволити, рекао је Тачи и навео да је Косово суочено са процесом који је тражила међународна заједница и потребом Косова и Србије за признавање и дијалог. 

Тачи је рекао да јепротив међународне конференције о Косову - јер то подразумева да се и Русија укључи, и додао да је добро што је та тема затворена.

"Отворена је и идеја о Балканској унији. То је била опасна идеја. За нас важи Европска унија. Наша будућност су НАТО и ЕУ - та унија, али не и регионална унија. То је недопустиво", рекао је Тачи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести