Тачи: Ја сам суверен, Вучић: Што онда преговарате са нама

МИНХЕН: Ако је Тачи, како каже, председник суверене земље, што онда преговара с нама, запитао је данас председник Србије Александар Вучић на панелу у Минхену, посвећеном косовском питању.
av_minhen_panel_2
Фото: Александар Вучић, фото: Танјуг (Видео)

Тачи је, наиме, на панелу изјавио да је кључни неспоразум између Београда и Приштине у томе што Вучић и даље не разуме да је он, Тачи, "председник суверене земље, коју признаје 116 различитих земаља".

"Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, пре него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је - а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све готово, завршено?", узвратио је Вучић и констатовао да Тачи на то питање нема одговор.

"Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава?", наставио је Вучић доводећи у питање Тачијеву тезу.

Он је такође указао да се Тачи стално враћа у прошлост, у време сукоба, пре две деценије, јер на тај начин Приштина себе свуда представља као жртву.

"Кад год им нешто кажете о неиспуњавању обавеза, или нешто што не желе да чују, они увек позивају у сећање прошлост... Ок, ако вам је тако лакше", рекао је Вучић.

Он је, међутим, указао да Београд и Приштина треба да преговарају, јер треба да се очува мир.

Додао је и да Београд, за разлику од неких у Приштини, нема никакве замерке на рад Могерини, и указао да је за Приштину грешка увек на страни неког другог, никад на њима - некад је српска, ЕУ, Русије...али они никад нису криви.

На мени и Тачију је дакле да створимо добру атмосферу за преговоре и постизање договора, приметио је Вучић.

"Ако неко треба да буде окривљен за лошу атмосферу, онда то треба да будемо ја и Тачи, на нама је да створимо атмосферу. Ми дајемо све од себе да спустимо очекивања наше јавности, а они чине све да та очекивања јавности прошире и то је оно што ствара лошу атмосферу за будућност", рекао је Вучић.

Он је тако одговарио на питање модератора Волфганага Ишингера - ако су проблеми тако тешки, шта би онда могла да буду његова и Тачијева очекивања, да ли имају различита очекивања од ЕУ и других актера или им је потребно другачије посредовање.

На Ишингерово питање шта је са идејом разграничења или размене територије, председник Србије је рекао:

"Замена територија - мрзимо тај израз, зато говоримо о демаркацији. Питам вас, пријатељу (Ишингер), о којим границама причамо - оним које признаје Немачка или Кина, оним које признају САД или Русија, Шпанија или Италија...Београд или Брисел - то су потпуно различите границе и зато треба да преговарамо, о свему, о сваком питању, да будемо што отворенији и да саслушамо другу страну." 

Фото: Танјуг (Видео)

Вучић каже да је лично увек спреман за то, да нема теме коју није саслушао кад је приштинска делегација излагала.

"И то тражимо и за нас, ништа више", рекао је он.

Он каже и да је добро што се на овом панелу разговарало о свим питањима, да се покажу све потешкоће.

"Боље је да се види колико је тешко или колико може бити тешко у будућности, уместо да се даље игра представа за међународну јавност, сад ћемо ми добити Нобелову награду исл. То је глупост. Оно што нама треба јесте посвећеност и напоран рад са један, два или три одсто шанси да се постигне компромис. Ја могу да гарантујем са српске стране да ћемо дати све од себе али не гарантујем да ће бити успешно", рекао је он.

Тачи је претходно рекао да верује и нада се да ће доћи до постизања споразума, иако ће то бити скоро немогуће, због јаких и дубоких непријатељстава.

"Немамо алтернативу и желимо да постигнемо споразум са Србијом ове године", рекао је Тачи.

За Тачија је, међутим, како каже, споразум такав да доведе до признања Косова и његовог чланства у УН.

Додао је да "зна да то неће бити поклон Београда Косову, али да мора да се постигне компромис...".

Он је позвао државе чланице ЕУ да буду "што јединственије у подрсци том процесу", попут САД, које су, каже, јасне, што се види из писма америчког председника Доналда Трампа које је упутио њему и Вучићу.

"Нисмо причали о споразуму у Бечу, али сада причамо и о спремности да се дође до споразума. Ново је и даје наду да чак и Русија може прихватити споразм између Србије и Косова, што би збачило глобално признање и запечатило мир на Западном Баликану", тврди Тачи.

"Лидери из региона, Црна Гора, Албанија, Македонија, сви подржавају наше напоре, али постоје и неки који представљају идеје које не одражавају реалност на Балкану. Ми можемо да одржавамо замрзнути однос, али то ће се одразити на цео Западни Балкан и ако не постигнимо споразум, као Косово и Србија, биће још већег утицаја на регион из ''незападних извора''", каже Тачи.

Навео је да је Косово проевропска и проамеричка држава на Балкану, али и најизолованија.

Тачи је рекао и да је прочитао да је председник Вучић рекао да ће на панелу снажно бранити Србију, али да он не зна шта Вучић треба да брани, и да не може историја да се пише поново.

Фото: Хашим Тачи, фото: Танјуг (Видео)

Вучић Тачију: Покажи ми где то пише...Нећеш? Па наравно...

Александар Вучић прибегао је данас једноставном "аргументу" у дуелу са Хашимом Тачијем, у Минхену, који је рекао да Србија крши споразуме блокирањем чланства Косова у међународним организацијама.

Вучић је, наиме, на панелу у оквиру Минхенске конференције, у околностима у којима је Тачи износио позицију Приштине, према којој је Приштина кооперативна и конструктивна, а Београд не испуњава обавезе и отежава договор, пружио Тачцију текст Бриселског споразума и затражио да покаже где пише да Београд не сме да се противи уласку Косова у међународне организације.

"Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију, да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку", рекао је Вучић пружајући Бриселски споразум Тачију, али је документ прихватио комесар Јоханес Хан, који је седео између њих, и спустио га на сто, пошто је Тачи игнорисао "папир".

"Хајде, пронађи где то пише? А, нећеш? Па наравно, када то не пише нигде", рекао је Вучић. 

Вучић је такође узвратио на Тачијево излчагање, рекавши да Албанци нису испунили ниједан услов, већ да су имали само једну обавезу, формирање ЗСО, али ни ту једну нису испунили.

Ђукановић и Харадинај о дијалогу Брограда и Приштине 

МИНХЕН/ПРИШТИНА: Црногорски председник Мило Ђукановић подржао је евроатланске интеграције Приштине у разговору са премијером привремених приштинских институција Рамушем Харадинајем са којим је разговарао и о споразуму о нормализцији односа са Београдом.

Ђукановић и Харадинај састали су се данас у Минхену на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

У Приштини је саопштено да је Харадинај Ђукановићу рекао да је Косово спремно за постизање “коначног обавезујућег правног споразума” са Београдом, који подразумева “међусобно признање”, пренела је Коха.

Вучић са делегацијом Конгреса САД, тежак разговор

Александар Вучић састао се вечерас у Минхену са делегацијом Конгреса САД, предвођеном сенатором Роџером Викером.

Вучић је на Инстаграм налогу "Будућност Србије" написао да је разговор са америчком делегацијом био тежак.

"Блиц" преноси да је у групи конгресмена био и Елиот Енгел, иначе познати албански лобиста.

Лист, такође, наводи да је америчкој страни најважнији био "случај браће Битићи" и његово решавање, па тек онда Косово.

Председник је разговарао и са посланицима немачког Бундестага Јоханом Вадефулом, Јиргеном Хартом и Петером Бајером, оценивши те разговоре као добре.

Вучић је учествовао на панелу "Безбедност ЈИ: Два корака напред, један назад“.

Јутрос је накратко разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел чије је излагање и пратио, а сусрео се и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и америчким сенатором Роном Џонсоном.

Александар Вучић имао је вечерас у Минхену са министарком спољних послова Норвешке Ине Ериксен Сореиде састанак, којим је и завршио данашње билатералне разговоре.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести