Тачи: Корекција граница може, размена не

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи поновио је данас за АП да је отворен за расправу о корекцији граница са Србијом, али не за размену територија.
Hasim Taci
Фото: Tanjug

Тачи је изјавио да је за њега таква подела "неприхватљива", али да би Прешевска долина требало да постане део Косова без обзира на то.

"То што Србија тражи поделу Косова неће бити успешно. То је неприхватљиво", тврди Тачи.

АП наводи да је српска влада као могуће решење истакла размену територија на основу тога где су концентрисани припадници етничке српске и албанске мањине - северни косовски регион Митровице за Прешевску долину у Србији, мада није јасно на шта се агенција позива.

Наводи се да је Тачи казао да неће бити "поделе, већ корекције граница", са могућим укључивањем Прешевске долине у оквире Косова.

АП наводи да се Тачи није изјаснио да ли би она била размењена за северну Митровицу.

Наводи се да је Тачи током интервјуа био одлучан у тврдњи да ће преговори са Београдом, под вођством ЕУ и уз подробно праћење из САД, ускоро за резултат имати међусобно признање две стране.

"Уколико корекција границе Косова и Србије и коначни споразум о међусобном признању буде постигнути, уколико је такав споразум билатералан и уравнотежен, што значи да је вин-вин за обе стране, онда против тога нико не би био против", тврди Тачи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести