Тачи: Косовска влада да поштује савет САД и укине таксе

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи затражио је данас од косовске владе да поштује савет САД у вези са недавно уведеним таксама на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине. 
taci, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Он је рекао да амерички савети не треба да штете Косову, већ да га оснаже.

"Актуелна дешавања и неке радње (приштинских) институција, америчка влада прати са забринутошћу. Ова ситуација је за жаљење. Зато је сада време да поштујемо америчке пријатељске савете који имају за циљ оснаживање државе Косово и мир у региону “, написао је председник Тачи на Фејсбуку.

Стејт Департмент је крајем прошле године тражио од косовског премијера Харадинаја да укине таксе.

Исти захтев је поновљен и косовским лидерима и амбасади у Приштини, и речено је да САД захтевају хитну суспензију такси, преноси "Газета Експрес".

"Сједињене државе су позвале косовско руководство да трајно укине таксу на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Као што смо рекли, не видимо никакву корист од ових мера. Снажно охрабрујемо обнављање фокусирања на суштинске циљеве Косова - европску будућност и нормализацију односа са Србијом ”, наведено је у одговору америчке амбасаде за "Коха диторе ".

"Наш историјски успех био би немогућ без помоћи САД и других западних савезника. Зато морамо бити захвални заувек. Пријатељство Косова са САД не престаје, али се америчка подршка не може сматрати безусловном ако направимо грешке које доводе у питање америчке интересе и вредности на Косову, у региону и Европи. Наше вредности и наша визија одговарају америчким", додао је Тачи.

Укидање такси одбацио је премијер Рамуш Харадинај, док је Тачи с друге стране рекао да Приштина не би требало да буде талац сујете било којег вође или популизма.

"Личне сујете било ког државног лидера не би требало да повреде наш амерички државни и стратешки интерес за Косово и шире. Популистичке акције не смеју ометати визију и стратешке одлуке Косова", додао је Тачи.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести