Тачи: Након споразума с Београдом отварамо амбасаду у Москви

БЕЧ: Тешко је, али није немогуће да до краја године Приштина и Београд постигну споразум, каже Хашим Тачи и поручује да одмах по постизању споразума планира отварање амбасаде у Москви. 
taci, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

На питање да ли је уверен да ће Русија Косово признати као државу ако дође до споразума Београда и Приштине, председник косовских привремених власти у интервјуу бечком дневнику „Курир" одговара: 

"После тог споразума ће Косово врло брзо отворити амбасаду у Москви".

„Ако не будемо искористити овај тренутак, онда би могло доћи до погоршања ситуације. Јасно сам ставио до знања да ће Косово ту шансу искористити. То посматрам из угла стратешких циљева, а не косовске унутрашње политике", поручио је он. 

такође истиче да се нада да ће ускоро бити укинуте таксе на српску робу, како би дијалог могао бити настављен. 

„Покушаћемо све да дијалог не отежамо. Али, Србија не сме да поставља никакве услове за наставак дијалога “, рекао је он.

На додатно питање да ли то значи да ће премијер Рамуш Харадинај ускоро повући таксе, Тачи је казао да се нада томе, „како би се постигао споразум који би био добар како за Приштину, тако и Београд, а који би био прихваћен од међународне заједнице“.

Тачи који је, према сопственим наводима, протеклог викенда боравио у Бечу, на „пропутовању“, оценио је да ће то бити веома тешко, али да није и немогуће да се још у овој години постигне споразум са Београдом. 

„Споразум између Београда и Приштине је апсолутно потребан. Не треба више никада да буде рата између Албанаца и Срба. У целом региону треба да влада мир. Желимо да постигнемо свеобухватни споразум, а не привремени“, додао је Тачи. Он међутим, скреће пажњу да споразум без признања Косова као државе и места у УН не би имао никакав значај. 

„Верујем и радим на томе да Косово добије место у УН и буде глобално признато. ЕУ и Федерика Могерини посредују у процесу дијалога, а имамо велику подршку САД, посебно председника Доналда Трампа. Такође, постоји и сагласност Русије када будемо постигли свеобухватни споразум. То све је недостајало у прошлости. Сада је одговарајући тренутак на међународном нивоу, јер ако би имали подршку ЕУ, САД и Русије за наш споразум, то би значило глобалну подршку“, објаснио је Тачи. 

Када је реч о размени територија, Тачи је рекао да ће споразум бити свеобухватни, да неће бити граница по етничкој линији. 

„Обе „земље“ ће остати мултиетничке. Владаће мултиетнички европски дух. Желимо отворене границе, слободну трговину. Нећемо класичне границе као до сада. Споразум ће подстаћи економски развој, благостање и бољи живот, као и веће међународне инвестиције. Косово је млада земља и има пуно потенцијала који до сада још није довољно искоришћен“, сматра Тачи.  

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести