Тачи није на Косову, а где је нико не зна; Тачи: На одмору сам

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи није на Косову, али нико не зна где се у овом тренутку налази, пишу приштински медији.
taci, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Тачи није на Косову, али нико не зна тачно где се налази. Незванично се наводи да је шеф државе на састанцима у Бриселу, али тако нешто није потврђено из кабинета председника. Активности шефа држави би требало да буду јавне", пише Зери онлајн.

Портал констатује да Тачи није биио присутан ни на последња два састанка, у понедељак и јуче, приштинског тима за наставак дијалога са Београдом. Поред тога, пише Зери, Тачи није присуствовао ни јучерашњој комеморацији поводом 20-годишњице масакра у Рачку. 

С друге стране, напомиње се, део креатора приштинске политике тврди да постоје састанци о којима Тачи информише само институције и да је његова локација позната у сваком тренутку. 

Чланови приштинског тима за наставак дијалога са Београдом нису желели да коментаришу непојављивање Тачија на њиховим састанцима. "То није питање за нас", рекли су за Зери. 

За посланика опозиционог Покрета Самоопредељење, Арбрири Нагавци, је ова ситуација "потуно нејасна". 

"Не постоји званично саопштење о томе где се он налази, његова локација је у овом тренутку веома нејасна у тренутку догађаја у Специјалном суду у Хагу, припреме за наставак дијалога преговарачког тима...", рекла је она. 

Према њеним речима, преноси Зери, таква мистериозна ситуација баца сумњу на оно што, како каже, "шеф државе тренутно ради". "Нема најаве да ли је на одмору или на неком приватном путу. Његов нестанак у овом тренутку је много сумњив, као и пројекти које Тачи наставља да сроводи", рекла је Нагавци.

Недуго потом огласио се Хашим Тачи и поручио да је жив, здрав и да је на одмору, да не постоји никакав званични документ или Нацрт споразума са Београдом припремљен у Бриселу, те да ће се у понедељак састати са приштинским тимом за за наставак дијалога. 

Тачи се огласио након што је портал Зери објавио да косовског председника већ неко време није на политичкој сцени и да нико не зна где се налази.

"Непрестано сам обавештавао двојицу копредседавајућих преговарачког тима о свим питањима о којима се до сада разговарало у Бриселу, у последњој фази дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије", рекао је Тачи за Радио Слободна Европа на албанском језику.

„Такође сам јасно ставио до знања да до сада не постоји званични писани документ или нацрт споразума који је припремила ЕУ. То је природно, јер смо у почетној фази преговора за постизање свеобухватног споразума. У понедељак ћу се састати са преговарачким тимом када ћу им доставити у писаној форми информације о претходном току дијалога", рекао је Тачи.

Тачи тврди да ће у наредном периоду радити у координацији са приштинским тимом за дијалог са Београдом, који сматра историјским.

Приштински тим за дијалог, наиме, раније је затражио да им Тачи достави комплетну документацију о досадашњем процесу дијалога о нормализацији односа са Београдом, што он до данас није учинио.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести