Тачи: Потребно креативно решење са Београдом, суспендовати тарифе

ПРИШТИНА: Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, говорећи о коначном споразуму са Београдом, рекао је да је потребно "креативно решење", које би гарантовало да ће бити испуњени интереси обе стране, као и САД, НАТО и ЕУ. 
taci, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Тачи сматра да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе "територији Републике Косово", али да се, како је навео, не угрозе "косовски државни ресурси попут Газивода, Северне Митровице, Трепче или друге имовине". 

"И наравно, на крају не може бити признања између две државе без јасног дефинисања међудржавне границе између Косова и Србије", тврди Тачи у интервјуу за Глас Америке на албанском језику.
Он је додао да ће приштински институције у потпуности поштовати сваки савет САД. 
"Међутим, треба схватити да се држава Косово суочила са агресивним акцијама Србије, акцијама које шкоде држави Косово, функционисању државе интерно и екстерно", каже Тачи. 

Он је оценио да је, из тог разлога, мера које су предузеле приштинске институције била "прави корак у право време", али је рекао да треба размишљати и о будућности, "а будућност је поштовање преовлађујућег мишљења да се не повуку тарифе, али да се суспендују, као што су саветовали САД, ЕУ, НАТО, косовски политички спектрум, цивилно друштво". 

"Ја сам оптимиста да Косово неће предузети терет одговорности за блокирање преговарачког процеса", рекао је Тачи. 
Упитан које су црвене линије за Косово, он је рекао да не може бити дијалога "у којем нема уверења Србије о признању и отварању пута за чланство Косова у УН". 
"Без ове две ствари, има смисла да нема дијалога", рекао је Тачи.

Харадинај против Тачијеве идеје о "малој корекцији границе"

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, одбацио је идеју "мале корекције границе" са Београдом, коју предлаже косовски председник Хашим Тачи, пише приштинска Коха диторе.
"Косово је спремно за споразум који регулише све, али не за онај о границама", рекао је Харадинај током посете фабрици и за прераду кромпира у општини Вучитрн.

Тачи је раније, на форуму одржаном у Савету за спољне односе у Вашингтону, рекао да би Приштина требало да да део територије као цену за коначни споразум са Београдом.

"Ако је мала корекција границе цена за коначни мировни споразум, онда ће то морати да буде прихватљиво", рекао је Тачи и поновио да су језеро Газиводе, Митровица и Трепча ресурси о којима се не преговара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести