Тачи: САД обећале подршку мировном споразуму Београда и Приштине

БЕОГРАД: Косовски председнк Хашим Тачи за Радио слободна Европа изјавио је да је случајност што су и он и српски председник Александар Вучић у исто време у САД, али, како је рекао, "свако својим послом", те потврдио да се у петак наставља дијалог у Бриселу, од којег не очекује "неко чудо". 
taci, tanjug
Фото: Tanjug

Упитан за коментари Вучићеве изјаве да је Србија спремна на компромис, али не и на то да Албанци добију све, а Србија не, Тачи је казао да је Косово суверена и независна земља са својим Уставом и законима, да је статус Косова окончан једном заувек 2008. и додао да за Косово и Србију као суседне земље још постоји простор за преговоре и разговоре.

Тачи је напоменуо да је Косово увек у координацији са САД и свим осталим партнерима, те додао да је сваки напредак Косова био директно повезан са корацима које је предузела и међународна заједница. Односе с Београдом сматра осетљивим питањем, које, каже, захтева координацију са свим партнерима и пријатељима, али понавља да главна адреса за Косово остаје Вашингтон. 

Поменуо је да данас наставља састанак с помоћником државног секретара Весом Мичелом, а на питање да ли су САД и званично укључене у процес дијалога рекао да говори само у име своје земље, али је нагласио да су Сједињене Државе увек биле уз Косово током процеса дијалога и да постоји обећање да ће оне поново бити уз Косово и "јако подржати постизање мировног споразума измеду Косова и Србије".

Како је рекао, за ову фазу дијалога створена су три важна момента: Стратегија ЕУ о Западном Балкану у којој се, каже, Косово третира као независна и суверена држава, затим консолидација немачке владе канцеларке Меркел и поновно ангажовање САД за Западни Балкан, због чега сматра, како је навео, да "евроатлантско ангажовање за Западни Балкан превазилази сваку претензију антизападних идеологија на Западном Балкану".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести