Тачи: Спремни за дијалог са Београдом, споразум могућ ове године

ПРИШТИНА: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи рекао је данас да је Приштина спремна за дијалог са Београдом и да тај процес не би требало да се одлаже, додајући да верује да би споразум могао бити постигнут у току ове године.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Тачи је, на конференцији за штампу, изјавио да би морало брзо да се крене у том правцу како би могли да се придруже ЕУ и НАТО.

Навео је да је оптимиста да ће договор са Београдом бити постигнут у току ове године.

"Захвалан сам влади јер је уклонила изговоре које је Србија користила да избегне дијалог. Косово је јасно у ономе што жели у дијалогу. Изнад свега, Косово је у овом процесу заједно са Сједињеним Америчким Државама и свим другим савезницима. Морамо што пре да кренемо у том правцу да бисмо постали део НАТО и ЕУ", рекао је Тачи.

Он је рекао да унутрашње јединство олакшава рад међународних партнера, додајући да је Приштина спремна и да ће радити на томе да буде што јединственије и уједињеније, преноси Косово онлајн.

Додао је да ће Приштина радити на потпуном спровођењу споразума потписаних раније ове године.

"Након одлуке владе уследила је позитивна реакција Сједињених Америчких Држава. Средства МЧ-а одмах су деблокирана. Стипендије које су заустављене сада ће бити враћене. Треба доносити важне одлуке. Таксе и друге популистичке одлуке нанеле су штету институцијама и имиџу Косова“, навео је Тачи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести