Тема “Дневника”: Избор Покрајинске владе до 27. октобра

НОВИ САД: Седница Скупштине Војводине, на којој ће бити изабран председник нове покрајнске владе и њени чланови, биће одржана до 27. октобра, што је крајњи статутарни рок.

То је за РТВ изјавио председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Тачан датум седнице још се не зна јер, како је навео Пастор, чекају се формалне одлуке Српске напредне странке, која има убедљиво највећи број мандата.

Није спорно да ће председника и кичму нове покрајинске владе дати СНС јер су тако одлучили грађани на изборима, али има ту много детаља о којима СНС треба да донесе одлуке персоналне природе, политичке природе, ко ће им евентуално још бити партнери у тој будућој покрајинској влади, казао је Пастор.

По његовом мишљењу, то ће релативно брзо да се обави и тај рок од 27. ће свакако моћи да поштују.

Подсетимо, чланом 40 Статута АП Војводине прописано је да је рок за избор покрајинске владе 90 дана од дана конституисања Скупштине Војводине. Конститутивна седница деветог сазива покрајинског парламента одржана је 31. јула ове године. На тој седници за председника Скупштине Војводине је изабран Иштван Пастор, а за потпредседнике Дамир Зобеница, Немања Завишић, Александра Малетић (СНС), Александра Ђанковић (СПС) и Дејан Чапо (ЛСВ). На конститутивној седници формиран је и Административно-мандатни одбор Скупштине Војводине.

На наредној седници покрајинског парламента ће бити избарани председник покрајинске владе, потпредседници и чланови нове покрајинске администрације. По члану 48 Статута Војводине и члану 186 и 187 Пословника о раду Скупштине Војводине, кандидата за председника Покрајинске владе предлаже председник покрајинског парламента пошто саслуша мишљења представника посланичких група.


Одлука о броју секретаријата

Избору нове покрајинске владе претходиће седница, која ће бити одржана истог дана, на којој ће се одлучивати о организацији покрајинске управе.

На тој седници би требало да донесемо одлуку о организацији покрајинске управе као правне претпоставке или правне основе да би будући мандатар могао предложити састав своје владе, односно дефинисати број секретаријата и структуру будуће покрајинске владе, објаснио ја Пастор.


Посланике у Скупштини Војводине имају листа „Александар Вучић – За нашу децу” – 76, Коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије – 13, Савез војвођанских Мађара – 11, Коалиција Војвођански фронт, окупљена око ЛСВ-а – шест, „Метла 2020” и ПОКС по пет и Српска радикална странка – четири.

Осим председника покрајинске владе, Скупштина Војводине ће изабрати и потпредседника и чланове нове покрајинске администрације на предлог кандидата за председника Покрајинске владе.

У раду нове Покрајинске владе може се очекивати увођење породичне политике као новине, коју је Српска напредна странка најавила у септембру. Тада, међутим, није прецизирано да ли би породична политика била уведена у оквиру неког од постојећих секретаријата или формирањем новог.   

На наредној седници Скупштине, осим избора покрајинске владе, у плану је, како је Пастор навео за РТВ, и да буду именована скупштинска радна тела, чиме би у потпуности била заокружена процедура конституисања Скупштине, после чега се, до краја године, очекује значајан и динамичан рад покрајинског парламента.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести