ТЕМА "ДНЕВНИКА": Како се распоредила Покрајина на изборним листама

Од укупно кандидованих 2.912 имена на 18 изборних листа, њих 697 из Војводине такмичи се за места у републичком парламенту. То значи да је у просеку сваки четврти кандидат на листама из Покрајине.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

На изборној листи Александар Вучић – Заједно можемо све, која се налази прва на гласачком листићу, од 250 кандидата за Скупштину Србије, 58 је из Војводине. Од тога у првих 100,  22 кандидата су из градова и општина у Покрајини. Највише их је из Новог Сада, њих 18, а потом следе Суботица и Панчево са по три кандидата. По два представника на овој изборној листи имају Сомбор, Рума, Сремска Митровица, Стара Пазова, Кикинда, Зрењанин, Темерин и Инђија, док по једног имају Шид, Ковин, Алибунар, Пландиште, Оџаци, Пећинци, Сремски Карловци, Жабаљ, Нови Кнежевац, Бачки Петровац, Црепаја, Нова Црња, Бечеј, Врбас, Апатин,  Вршац, Бачка Паланка, Пландиште, Нови Кнежевац и Сивац. 

Листа коалиције СПС–ЈС кандидовала је 49 имена из Војводине, од тога у првих 100 њих 16. На листи је 12 кандидата из Новог Сада, три из Зрењанина, по два из Сремске Митровице, Апатина, Суботице, Ковачице, Кикинде, Сремских Карловаца и Старе Пазове, а по један из Ковина, Панчева, Врбаса, Жабља, Сечња, Бачке Паланке, Сомбора, Темерина, Оџака, Шида, Србобрана, Житишта, Бача, Руме, Бачке Тополе, Нове Црње, Алибунара, Новог Бечеја, Беле Цркве и Бачког Петровца.

Изборна листа „СВМ – Иштван Пастор” иако мањинска, предложила је кандидате за свих 250 места у Скупштини Србије. Осим седам из Београда, сви остали су из Војводине. Највише кандидата, њих 31 је из Суботице, док је по 10 из Новог Сада, Бачке Тополе и Зрењанина, а из Сенте их је девет. СВМ је предложила  по седам имена из Кањиже и Бечеја, по шест из Сомбора и Бачког Петровог Села, пет из Темерина. По четири кандидата су из Куле, Србобрана, Бајше, Старе Моравице, Хајдукова, а по три из Новог Кнежевца, Сајана, Горњег Брега, Торде, Торњоша, Нове Црње, Бајмока, Мале Пијаце, Сремске Митровице, Бачког Градишта, Панчева, Чантавира, Богараша, Нове Црње, Сајана, Старе Моравице  и Фекетића.


Предњаче Новосађани, за њима Суботичани

Политичке странке су на овим изборима кандидовале 427 имена из Војводине, за 250 места у Скупштини Србије. Од тога, 175 нашло се на првих 100 позиција. Када је реч о мањинским листама, СВМ је предложио  243 кандидата из Покрајине, а још три листе су предложиле својих 27 кандидата. 

Највише кандидата је из Новог Сада, њих 132, односно сваки 22 кандидат када се пречешљају листе. Следе Суботица са 62, Панчево са 43, Зрењанин са 38 и Сомбор са 26 кандидата. 

Ромска партија, од 15 предложених има једног кандидата из Покрајине, из Банатског Новог Села, а такође и Руски мањински савез који је од 32 имена,  кандидовао једно из Апатина.По две бошњачке и албанске мањинске листе немају ни једног кандидата из Војводине.


Српска радикална странка кандидовала је 38 посланика из Војводине, од којих је 28 у првих 100 места. Највише кандидата и то осам је из Новог Сада, из Панчева су три, а два из Руме. По једно име је из Вршца, Сечња, Жабља, Чонопље, Кикинде, по два из Сремских Карловаца, Криваје, Пландишта, Бачког Грачаца,  Старе Пазове. Потом, по једног кандидата имају Нова Црња, Темерин, Врбас, Инђија, Апатин, Житиште, Сремска Митровица, Бач, Нова Пазова, Тител, Алибунар, Гајдобра, Пачир, Бачка Паланка и Турија.

Листа « Уједињени за победу Србије » има 65 кандидата из Војводине, а у првих сто  је  22. Тако је 16 посланика предложено из Новог Сада, четири из Суботице, по три из Вршца, Сремске Митровице, Панчева, Зрењанина, Руме и Кикинде. По два кандидата имају Шид, Стара Пазова, Сомбор, Врбас и Инђија, а по једног Ада, Сента, Пландиште, Сечањ, Алибунар, Дебељача, Кула, Ковин, Делиблато, Пећинци, Нови Сланкамен, Опово, Нови Бечеј, Бач, Бачка Топола, Бачки Грачац и Бачки Петровац.

Српска странка Заветници од 250 кандидата има 49 из Војводине, од тога је 18 у првих 100. Највише их је из Новог Сада 10, шест из Панчева, по пет Кикинде и Инђије, четири из Суботице, а три из Старе Пазове. По два имена на листи су из Чоке, Зрењанина, Сремске Митровице, Руме и Србобрана, а по једно из Пећинаца, Житишта, Новог Бечеја, Шида, Врбаса и Бачке Паланке.

Коалиција „Морамо” има 27 кандидата из Војводине, од тога 13 међу првих сто места. Предложили су шест посланика из Панчева, четири из Суботице, по три из Сенте и Апатина, а по два из Зрењанина и Бачке Тополе. По један кандидат је из Новог Сада, Сремске Митровице, Нове Пазове, Куле, Сомбора и Новог Бечеја.

Суверенисти имају укупно 120 кандидата, од тога су 23 из Војводине и само један од њих није у првих 100. Пет их је из Новог Сада, четворо из Панчева, троје из Зрењанина, по двоје из Вршца, Суботице, Куле и Алибунара, а по један из Сомбора, Руме и Беле Цркве.

Коалиција окупљена око Двери од укупно 37 кандидата из Војводине, 15 има у првих 100. Највише их је из Сомбора и то осам, седам из Панчева, по четири из Сремске Митровице, Старе Пазове и Суботице, а по три из Новог Сада и Темерина. Два кандидата има Врбас, а по једног Бачки Јарак и Пећинци. 

Мањинска листа коалиције Заједно за Војводину има укупно 26 кандидата, од тога само један није из Војводине, већ из Београда. Има шест кандидата из Суботице и околине, пет из Новог Сада и по једног из Ђурђина, Старог Жедника, Оџака и Зрењанина.

Листа «  Борис Тадић – Ајмо Људи » има 28 кандидата из Војводине, а 17 је наведено у првих 100. Највише их је из Врбаса - седам, потом пет из Зрењанина, три из Бачког Доброг Поља. По два су из Панчева и Житишта, а по један из Новог Сада, Темерина, Суботице, Пећинаца, Руме, Сечња, Вршца, Титела и Куле.

Међу предложеним листама је и она са називом „Отете бебе”, са 27 кандидата, од којих је 16 из Војводине и то по три из Руме и Новог Сада, а по једног имају Бачка Паланка, Инђија, Бач, Сомбор, Тител, Сремска Митровица, Бачки Грачац, Палић, Опово и Нови Козарци.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести