ТЕМА ДНЕВНИКА Ко ће први у Немањину, неколико имена у игри

Ове недеље следи други круг консултација о новој влади Србије. Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић најавио је да ће у наредних неколико дана разговора са представницима парламентарни странака и да ће до краја овог месеца бити познат састав нове владе. 
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

- Одмах након конституисања скупштине, почеће унутарстраначки разговори да бисмо формирали владу до 25. августа – рекао је Вучић након седнице Председништва странке СНС. Он је навео да ће у Народној скупштини и будућој влади бити нових лица, и пренео да по питању коалиционих партнера постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС-у.

– Било је различитих мишљења. Мислим да су многи људи на становишту да морамо доста тога да променимо. Континуитет мора да постоји, али желе да виде нова лица у скупштини и влади. Морамо да покажемо више младих, који представљају будућност Србије, да покажемо да смо у стању да се суочимо с изазовима које ово тешко време доноси – објаснио је он, додајући да је СНС разумео поруку грађана да су задовољни оним што је учињено, али и опомињуће поруке у локалним срединама где мора доћи до извесних промена.

Када је реч о коалиционим партнерима, пренео је да постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС-у.

– Једна је да идемо са СПС-ом и мањинама, друга са Шапићем и мањинама, трећа са Шапићем, СПС и мањинама, и четврта сами с мањинама. Распоређено је 20, 30, 20, 30 у процентима. Наставићемо да разговарамо о томе – најавио је Вучић. Указао је на то да нам је за изазове који предстоје потребна влада која ће бити у стању да се носи с тим проблемима. Додао је да су они који му пребацију да је формирање владе крајем августа касно и да нам је влада неопходна раније, исти они који су говорили да су избори бесмислени, и поручио да он никада није подлегао пристисцима, нити ће.

– Боље је да сачекамо 15 дана и направимо бољу владу, него да журимо да бисмо испуњавали захтеве неких политичара, медија или било кога другог. И има још један разлог: ја не доносим одлуке под притиском, увек се склоним од тог притиска или одговорим жестоко, јер притисци никада нису били нешто што сам дозволио да утиче на доношење одлука – упозорио је Вучић. Председник тврди да још нису позната имена министара у новој влади, али да он има на уму нека решења за поједине ресоре.

У јавности се спомиње неколико имена за мандатара, садашња премијерка Ана Брнабић потпредседник СНС, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, први на изборној  листи   Бранислав Недимовић. тако идуи медијске спекулације, посебно после изјаве актуелне премијерке да има два кандидата, а да јдан од њих она.


Прво договор о коалицији

– Не знају се имена зато што не можете састављати владу ако не знате с ким ћете у коалицију. А да ли имам у глави нека решења и неке ресоре? Да, али та одлука мора да буде донета на органима странке – рекао је Вучић, Упитан какав је мандатар потребан Србији, Вучић је одговорио - енергичан, вредан и борбен. Вучић је рекао да ће влада бити формирана пре уставних и законских рокова, који, оквирно, намећу да влада буде формирана до октобра.


Ана Брнабић изјавила је и јуче да, лично, не би имала ништа против да буде премијерка и у новој влади, јер је спремна за даље изазове, али да СНС има добре кандидате и да ће, ко год буде мандатар, то бити квалитетан кандидат.

„Имамо добре кандидате у странци, постоји неколико кандидата иза којих бих стала и знам да би одлично обављали дужност„, рекла је Брнабић за ТВ Прва. На питање да ли се наставља сарадња са СПС-ом и да ли ће бити сарадње са СПАС-ом Александра Шапића, Брнабић је одговорила: „Не знам, не одлучујем ја„.

Упитана да ли постоји него кога не би волела у свом кабинету, уколико би поново била премијрека, Брнабић је одговорила потврдно.

„Искрено, људски, постоје, али не би било коректно да о њима говорим, али мислим да постоје људи који нису довољно добро радили свој посао„, рекла је Брнабићева.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Она је истакла да је њена дужност да будућој влади остави план како да наставе даље.

„Завршавам неке ствари, подвлачимо црту - шта смо урадили, шта је у току и шта треба даље да се ради, што смо и урадили с програмом ‘Србија 2025’ и са три стратегије које трасирају даљи развој земље„, рекла је Брнабићева.

То су, подсећа, стратегија паметне специјализације, нова стратегија индустријског развоја и стратегија вештачке интелигенције, уз све започете и планиране пројекте.

„Ја сам мирна и задовољна оним што сам урадила и што остављам будућој влади. Да ли ћу бити ја или неко други... Биће квалитетан кандидат, свакако„, рекла је Брнабићева.

На питање да ли би, лично, имала нешто против да то буде она, одговорила је:

„Не бих имала ништа против, спремна сам за даље изазове, како код било, ја ћу наставити да се борим за земљу“.

Милош Вучевић, први човек Новог Сада и потпреседник СНС, изјавио је да се на Председништву странке није причало о кадровским решенима, али да ће све бити познато у наредне три недеље.

Вучевић каже да није био шеф делагације листе „За нашу децу” на разговорима код председника Србије , већ само један од представника.

„Разговарали смо пре свега о теми која се тиче формирања нове владе, али и свим актуелним темама. То што сам, можда, давао изјаву или седео на централном месту не алудира на било шта друго. О кадровским решењима нисмо причали ни код председника Републике али ни на Председништву СНС”, рекао је Вучевић.


Различити ставови у странци

Када је реч о евентуланим коалиционим партнерима СНС у новој влади Вучевић каже да не треба искључити да су пред њима четири опције које је већ помињао председник Вучић.

„Опција је коалиција са СНС, затим СПАС-ом, концентрациона влада Или само са мањинама. Као што је рекао и Вучић на Председништву је буквално било подељено мишљење. Али не само у СНС и у Председништву смо се изјашњавали појединачно. Немамо јединствен став што додатно указује колико је тешка одлука председника да изабере мандатара”.

На питање новинарке за кога ће он гласати јер је премијерка изјавила да је гласала за владу са мањинама, Вучевић је дипломатски одговорио да је гласао за коалицију не откривши са ким.


Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

На питање ТВ Прве хоће ли се преселити у Београд и да ли му је Нови Сад постао мали, Вучевић одговара:

„Не може мени бити мали Нови Сад. То је мој град, са којим већ 46 година плешем танго. Ако ми алудирамо и апострофирамо мој посао као градоначелника изузетно сам задовољан резултатима које смо остварили у претходних осам година, нарочито у економском погледу које су потпуно промениле слику српске Атине. Али има и пуно изазова. Не размишљам о пресељењу и веома сам срећан и поносан што сам градоначелник Новог Сада, потпредседник СНС али и пријатељ Александра Вучића”, нагласио је Вучевић. Одговарајући на питање да ли је разговарао са Александром Вучићем о томе где га он види у будућности, Вучевић каже:

„Разговарам често. И данас сам телефоном разговарао са Алексадром Вучићем, али не би било коректно да говорим о кадровским решењима. Одлука о томе је пред нама у наредне две-три недеље. И то није никаква игра нас СНС са јавношћу, са медијима, да стварамо тензију, а ситуација је проста јер имамо апсолутну већину. Просто пред нама је веома одговоран задатак када добијемо владу која ће се борити за интересе грађана Србије не ради реда и про форме, већ суштински да добијемо борбену, добро организовану мобилну и јединствену владу која ће добро дефинисати шта су приоритети. То треба да буде влада која ће бити партнер с председником Републике. Чека нас наставак борбе против ковида, економска борба против свега што је проузроковао ковид, питање регионалне стабилности, да влада буде подршка председнику везано за наставак дијалога с Приштином”, истакао је.

Осврћући се на изјаву премијерке Ане Брнабић да СНС да два кандидата за шефа влада и да је она једна, Вучевић одговара да то ко је други кандидат ипак треба питати њу.

„Заиста не знам ко је други кандидат. О томе нисмо причали на Председништву странке. Нисмо причали ни о једном имену. Али ако мене питате, немам проблем да кажем да је за мене сасвим логично да Ана Брнабић буде један од кандидата”.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, одговарајући на питање хоће ли на тој функцији остати и у новој Влади Србије, рекао је да је селектор ту да бира тим.

„Видећемо ко ће бити министар, има времена, селектор бира тим, ми играчи смо ту да трчимо”, рекао је Недимовић за ТВ Прва

„Видећемо за месец дана, да сачекамо. Мислим да је важно што смо пољопривреду успели да у претходних неколико година боље позиционирамо, јер Србија је земља пољопривреде”, рекао је он.

Екипа „Дневникових” новинара

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести