Тема Дневника: У власништву Покрајине 2.557 објеката

НОВИ САД: У току 2018. године, на захтев Управе за имовину, спроведен је упис права јавне својине у корист Аутономне Покрајине Војводине на укупно 158 објеката.
banovina BLU
Фото: Dnevnik.rs

Од тога су 33 установе образовања, ученичког и студентског стандарда, 37 установа здравствене и социјалне заштите, 67 је стечено наплатом потраживања Фонд за развој АП Војводине, 12 наплатом потраживања Гаранцијског фонда АПВ, два објекта стечена су наплатом потраживања Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и седам наплатом потраживања Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, стоји у Годишњем извештају о управљању и располагању јавном имовином у својини АП Војводине за прошлу годину, који је усвојен на последњој седници покрајинског парламента.

Закључно с 31. децембром 2018. године, право јавне својине у корист АП Војводине уписано је на укупно 2.557 објекта: 169 установа образовања и ученичког и студентског стандарда (укупно 917), 54 установе здравствене и социјалне заштите (укупно 1.004), пет установа у области културе (укупно девет), два репрезентативна објекта (гостинска вила Равне и гостинска вила Сремска Каменица), 11 административних и посебних делова административних објеката (укупно 27), једној породичној стамбеној згради у Звечанској улици 40 у Београду, два локала у Душана Васиљева 11–15 у Новом Саду, једном пословном простору у Доситеја Обрадовића 13 у Панчеву, девет службених станова и 11 осталих станова у Новом Саду.

Војводина је уписана као власник укупно 356 објеката које је стекла наплатом потраживања Покрајинског фонда за развој, а некретнине стечене на тај начин налазе се у 37 од 45 војвођанских општина. Највише објеката је на подручју општина Оyаци – 46, Нови Бечеј – 37 и Врбас – 26.

У току 2018. године АП Војводина се као носилац права јавне својине уписала на 157 катастарских парцела неизграђеног и изграђеног грађевинског земљишта, од чега су највише – 113 – користила јавна предузећа, 32 парцеле су стечене наплатом потраживања, осам су користиле установе здравствене и социјалне заштите, док су четири раније користиле установе у области културе, административни и репрезентативни објекти. Закључно с 2018. годином, Аутономна Покрајина Војводина уписана је на грађевинском земљишту на укупно 2.017 катастарских парцела, укупне површине 2.238 хектара, 14 ари и 15 квадратних метара.

Одредбама Закона о јавној својини прописано је да су државни путеви II реда у својини аутономне покрајине на чијој су територији. Уредбом о категоризацији државних путева предвиђена су 54 државна пута 2. реда у АПВ, и то 19 путева 2.Б реда и 35 путева 2.А реда. Упис права својине у целости остварен је само на четири пута 2.А реда, односно девет путних праваца путева 2.Б реда, док се у свим осталим случајевима воде поступци уписа.

У извештају се наводи да највеће проблеме у поступку уписа јавне својине Војводине на државним путевима другог реда, између осталог, представљају недостављање података о катастарским парцелама преко којих прелазе трасе путева 2. реда; нерешени имовинскоправни односи на великом броју парцела преко којих прелазе трасе путева (парцеле се у катастарском операту воде као пашњаци, пољопривредно и шумско земљиште, парцеле у својини физичких и правних лица...); делови трасе поједних путева нису уцртани у катастарском операту; „преклапање“ државног пута 2. реда с државним путевима 1. реда који су у јавној својини Републике Србије; одређене деонице путева нису ни изграђене (по добијеним подацима Катастра)...

У току 2018. године на две парцеле у јавној својини АП Војводине, на траси државног пута 2.А реда, ознаке пута 126: Рума – Путинци – Инђија – Стари Сланкамен и на пет парцела на траси државног пута 2.А реда, ознаке 127: Путинци – Стара Пазова – Стари Бановци извршен је административни пренос у јавну својину Републике Србије, а у корист „Инфраструктура железнице Србије“, ради реконструкције, модернизације и изградње пруге Београд – Нови Сад – Суботица – граница Мађарске. Све парцеле на којима је то учињено су на територији општине Инђија.


Оџаци, Нови Бечеј, Врбас

Војводина је уписана као власник укупно 356 објеката које је стекла наплатом потраживања Покрајинског фонда за развој, а некретнине стечене на тај начин налазе се у 37 од 45 војвођанских општина. Највише објеката је на подручју општина Оџаци – 46, Нови Бечеј – 37 и Врбас – 26.


Једна од оцена у извештају је да је Законом о изменама и допунама Закона о јавној својини, који је ступио на снагу 17. децембра 2018. године, поједностављен поступак уписа права јавне својине. Тим изменама, односно смањењем административних процедура, требало би да се убрза поступак уписа права јавне својине, те се очекује да ће у 2019. години имовина у власништву АПВ бити још увећана.

У Извештају о управљању и располагању јавном својином АП Војводине констатује се да је за упис имовине један од проблема нерегулисаност појединих области, правне празнине у одређеним питањима, међусобна неусаглашеност одредаба закона који регулишу различите области: воде, шуме, пољопривредно земљиште, путеви и друго, „те је у будућем периоду потребно посветити додатну пажњу тим питањима“.

„Битно је истаћи да је у решавању тих проблема неопходна активна сарадња покрајинских и републичких органа. Истовремено, потребно је наставити нормативноправни процес, те постојећа решења побољшати изменама и допунама прописа на нивоу АП Војводине, а везано за управљање јавном својином, коришћење службених возила и слично. Ништа мање важно није ни питање уписа права јавне својине АП Војводине, који је и даље у току“, наводи се, између осталог, на крају извештаја о којем су се изјашњавали посланици Скупштине Војводине.

Истиче се и да рокови који су одређени законима који регулишу област јавне својине представљају пороблем за покрајинске органе јер код великог броја непокретности, што се нарочито односи на каналску мрежу на територији покрајине која није део пловних путева, „десетинама година нису уређени имовинскоправни односи и објекти као такви нису уписани у Катастар непокретности“. Истиче се и да се доношењем новог Закона о путевима изменила ситуација у погледу уписа јавне својине на државним путевима који могу бити у јавној својини АПВ, али да ће Управа за имовину АП Војводине, у складу са својим капацитетима, „предузимати све активности ради обезбеђења података и документације погодне за упис тих непокретности у јавну својину Аутономне Покрајине Војводине“.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести