ТЕМА: Ванредни парламентарни избори могући тек догодине

БЕОГРАД: Локални избори у неколико општина у Србији биће одржани 24. децембра, а сада се већ са сигурношћу може рећи да неће бити нових изненађења, резервисаних за тај дан.
glasanje izbori, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, иако су медији спекулисали да би крај године могао бити добар тајминг за београдске, можда и парламентарне, законски рокови за њихово заказивање у том дану су истекли. Сада остаје да се види да ли ће и када, евентуано заједно са београдским, грађани Србије бирати и нови републички парламент. У закону пише да је минимални рок од момента расписивања, до одржавања избора  45 дана и он је, када је о 24. децембру реч,  истекао 9. новембра. Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић најавио је да ће одлука о изборима, београдским и евентулано парламентарним, бити донета „наредне суботе„. Тада ће, како каже, бити одржане седнице два главна органа Српске напредене странке - Председништва и Главног одбора СНС. „ То ће бити дан када ће бити донета коначна одлука о том питању „, рекао је Вучић.

Чињеница да београдски избори нису расписани за 24. децембар, јасан је знак да се озбиљно размишља и о одржавању ванредних, парламентарних, али у данима после новогодишњих празника

Но и поред ранијих медијских калкулација о тајмингу парламентарних избора, свима који су упознати са функционисањем државе унапред је било јасно да децембар у садашњим условима није могућ. Најважнији разлог за такву тврдњу је буyет, који мора бити усвојен до краја календарске године, како држава не би упала у процеп привременог финансирања. Да влада тако нешто и не планира набоље се могло видети из одлуке којом је од почетка наредне године најављено повећање пензија и плата у делу јавног сектора. Да је до ванредних парламентарних избора дошло, од тога не би било ништа у првим месецима 2018. пошто  такве новине у државној каси нису  могуће током привременог финансирања. Јер, да би избори били расписани, пре тога би било неопходно распустити актуелни сазив скупштине, а парламент који би се нашао у таквом статусу по закону не би имао право да усваја тако важна акта, као што је буџет. 


Владапратипарламент

Иако се доста говори о ванредним парламентарним изборима, ко би у том случају могао бити премијер ни у странкама, али ни по политичким кулоарима се и не размишља. Устав Србије прописује да мандат Влади престаје пре истека времена на које је изабрана и у случају распуштања Скупштине. Избори 2014. и 2016. су били ванредни, а председник Србије је скупштину распустио на основу захтева тадашњих премијера, најпре Ивице Дачића, а потом на предлог Александра Вучића.

Влада којој је престао мандат може да обавља само текуће послове, а парламенту не може предлагати законе, нити доносити прописе, изузев у строго прописаним случајевима. Она не може постављати државне службенике на положај у органима државне управе, а може једино да именује, или даје сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управног и надзорног одбора, везано за оснивачка права која су у надлежности Републике.


Закон о буyетском систему јасно каже да у случају да Народна скупштина,  не донесе буyет у року утврђеном буyетским календаром, врши се привремено финансирање у времену од најдуже прва три месеца фискалне године, на основу одлуке Владе.  Заправо, то значи да се финансирање буyетских обавеза обавља у смањеним “ порцијама” , те да се оно може кретати највише до једне четвртине планираних расхода и издатака из прошлогодишњег буyета. Наводи се да расходи и издаци распоређени по врстама и наменама не представљају ограничење, а да је изузетак прописан само за исплату пензија, која се врши до нивоа расхода у задњем кварталу претходне године. Период привременог финансирања се може продужити за још три месеца, ако се нови буyет не донесе ни до 15. марта текуће буyетске године.

Министар финансија Душан Вујовић најавио је да ће буyет за следећу годину бити спреман између 27. и 29. новембра. Како је навео, тада би требало да га усвоји Влада Србије и проследи Скупштини.

„Буџет ће одмах бити прослеђен Скупштини Србије и очекује се да буде усвојен у року, до 15. децембра”, рекао је Вујовић и истакао да ће буџет за 2018. годину бити развојни, што се свакако коси са било каквом идејом привременог финасирања. Подсећања ради, Скупштина Србије усвојила је  буџет који је сада на снази 10. децембра прошле године.

Самим тим, чињеница да београдски избори нису расписани за 24. децембар, јасан је знак да се озбиљно размишља и о одржавању ванредних, парламентарних, али у данима после новогодишњих празника. Сам Вучић недавно је обелоданио да су тренутно шансе да буду истовремено одржане ове две изборне утакмице  “ пола – пола “. Наглашавајући да се у самој странци износе озбиљни аргументи у корист парламентарних избора, лидер напредњака изнео је став да се он тренутно противи таквом сценарију, јер процењује да је републичка влада стабилна, те да је не треба прекидати у спровођењу реформи.

Процедура која обезбеђује ванредне парламентарне изборе је јасна. Председник Србије Александар Вучић распустио би скупштину на образложен предлог Владе. За сада се не види јасно шта би премијерка могла потписати као образложење, пошто Влада добија редовне похвале од председника државе, а са друге стране сама Ана Брнабић хвали свој кабинет и тимски рад који, како каже, даје резултате. Један од аргумената могла би бити, евентуално, ситуација у парламенту, која је ове јесени у више наврата била на ивици инцидента. У последњем у низу, када су посланици “ Двери “ упали у кабинет председнице скупштине Маје Гојковић, она је задобила повреду руке и модрице, које је приказала пред камерама, а своје тврдње је поткрепила и лекарским уверењем. Са друге стране, из “Двери ” су упорно негирали да су они  на било који начин допринели тим повредама, при чему су  оптуживали власт да жели ситуацију да искористи као алиби за расписивање ванредних парламентарних избора. Истовремено, као аргумент који би се могао навести спомиње се и то да би наредна влада добила четири године новог мандата да оконча најважније послове везане за улазак Србије у ЕУ.


Од јануара до марта

Претходни избори за Београд одржани су у марту 2014, заједно са ванредним парламентарним, и март 2018. године је последњи датум када морају бити уприличено. Датум са којим се до недавно спекулисало био је 11. март. У том случају избори би били расписани у периоду од 10. до 25. јануара.Изборе за град Београд расписаће председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Оставку актуелног градоначелника Синише Малог до почетка јесени  Вучић је раније најављивао, али до тога није дошло.


Но, Вучић је ипак изнео ограду везано за овакав сценарио, истичући да  резултатима који су остварени у Републици, не би требало придобијати грађане у кампањи за градске изборе.  Самим тим једна од могућности јесте и то да Вучић својим страначким саборцима поручи у суботу да треба сами да освоје београдску победу, додуше уз помоћ његовог имена, које ће носити листа СНС и на тим изборима.

Напредњаци најављују да ће на београдске изборе изаћи као тим. Странке углавном већ најављују кандидате за градоначелника, иако се он не бира на овим изборима непосредно, већ је његов избор у рукама већине која ће формирати власт у Београду. И даље није познато ко ће бити кандидат Српске напредне странке за градоначелника Београд, а у медијима су се недавно помињале „две жене„ чији идентитет није саопштен, сем да је, наводно, реч о нестраначким личностима.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести