Теодосије заустављен на Јарињу, Ђурић: Бахати чин самовоље

БЕОГРАД: Владика рашко-призренски Теодосија синоћ је заустављен на административном прелазу Јариње, а директора Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истиче да је то бахати чин самовоље којим се вређа читав српски народ и Српска православна црква, којој је на овај начин поручено да њена неприкосновена права може да погази било који административни радник Приштине.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Онемогућавање нашег црквеног великодостојника да се слободно креће по својој епархији јесте најфлагрантније кршење верских слобода и шамар свим православним верницима на Косову и Метохији, навео је Ђурић у саопштењу.

То што је владики Теодосију, после удаљавања са административног прелаза и вербалног малтретирања, наводно због две канте меда, на крају ипак омогућено да ступи на Косово и Метохију овај инцидент не чини мање страшним, нагласио је Ђурић.

Истиче да је ова брутална увреда на рачун Српске православне цркве одраз некултуре и политичког екстремизма, који на сваком кораку има потребу да искаже свој презир према српској култури, вери и традицији.

"Захтевамо од представника међународне заједнице на Косову и Метохији да упозоре Приштину да је такво понашање недопустиво и да коначно схвате да је сваки напад на СПЦ заправо напад на хришћански карактер наше јужне покрајине и на европску културу у целини, те да у складу са тим и поступају", казао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести