Толстој: Срамота што Србима нисмо помогли 1999.

БЕОГРАД: Заменик председника доњег дома руског парламента Петар Олегович Толстој изјавио је да је Русију срамота што Србији није више помогла 1999. године и да данас Москва може и хоће Београду више да помогне.
5
Фото: Youtube Printscreen

"На вама је да кажете каква врста помоћи вам је потребна", рекао је заменик председника Државне думе за данашње "Вечерње новости".

Толстој, иначе потомак славног руског књижевника Лава Николајевича Толстоја, изјавио је да је бомбардовање СРЈ 1999. године била несрећа која је задесила српски народ, а Русе уверила у то колико је Запад лицемеран и колико су тамо на снази двоструки стандарди.

Он је навео и да није тачно да се руски председник Владимир Путин сагласио са некаквом поделом Косова.

"Напротив, наложио је руском Министарству спољних послова да уложи максималне напоре да се косовско питање решава на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН", рекао је Толстој.

Он је оценио да је инсистирање на томе да Србија по сваку цену пристане на услове Запада контрапродуктивно и да неће донети решење.

Сматра и да се западне земље неће одрећи тзв. државе Косово коју он види као терористичку.

Додајући да је 1999. године био у новинарском тиму који је грађанима Русије објашњавао шта се дешава у Југославији, Толстој је истакао и да "сваку увреду Србије или Срба третира лично".

Он је потврдио и да има породичне везе са Србијом, због чега га, како пишу "Новости", називају и "српским Толстојем".

"Мој деда је био бели официр који је 1921. са својима дошао у Зрењанин. Отац ми је рођен у Београду, где је одрастао, а породица се вратила у Русију после Другог светског рата", рекао је Толстој.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести