Торесен: Срби су живели у страшним условима на Косову и Метохији

ПРИШТИНА: Док сам био на Косову и Метохији Срби су живели у страшним условима и стално су се дешавали жлочини над њима, рекао је норвешки историчар Кнут Фловик Торесен који је као официр 2001, 2003. и 2004. био у саставу мисије Кфора на Косову и Метохији.
pristina
Фото: Tanjug (video ilustracija)

Присећајући се тог времена Торесен је у интервјуу за приштинско "Јединство" рекао да је на КиМ било много инцидената, а све са циљем да се Срби протерају, да су многи догађаји били прикривени, док је западном делу света, како је рекао, Косово представљено као успешно обављена мисија.

Торесен је казао да су у то време деца која су ишла у школу морала да имају војну заштиту, а да су на њега два случаја оставила дубок траг - убиство старијег брачног пара Столић у Обилићу и убиство српске деце у Гораждевцу.

Каже и да је поносан што је био норвешки официр када су 17. марта 2004. године норвешки војници спречили Албанце да продру преко Чаглавице у Грачаницу и спале манастир.

Торесен је, препричавајуци детаље дешавања мартовског погрома, рекао да су биле две чете норвешких војника које су браниле село Чаглавицу од 12.000 албанских демонстраната, истичући да су норвешки војници, за разлику од неких војника из других земаља, обавили добар посао за два дана.

"Имали смо преко 20 норвешких војника који су били рањени тих дана. Били смо такође принуђени да отворимо паљбу према албанским демонстрантима где су неки од њих изгубили живот. Ситуација је била, нажалост, неопходна да би спасили и одбранили напад.

Сигуран сам да их нисмо зауставили на Чаглавици, они би дошли у Грачаницу и тамо уништили свети манастир, као што су урадили у многим другим местима на Косову", рекао је Торесен.

На питање каква је слика у његовој земљи у односу на ону коју је доживео боравеци у мисији на КиМ, Торесен је рекао да је већина норвешких војника, који су били на Балкану и не само на Косову, дошла кући са другацијим ставом од онога што је представљено у медијима код куће.

"Разговарао сам са многим мојим бившим колегама и они се слажу са мном. Мало је оних који желе да трпе непријатност да о томе говоре у јавности", додао је Торесен.

С озбиром да је као историчар изучавао злочине у НДХ, на опитање о поређењу Сребренице и Јасеновца, Торесен је казао да је "Јасеновац био део геноцида у којем су уништена читава друштва. Јасеновац је био део државног геноцида. У Сребреници су страдали војно способни мушкарци".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести