Траже да се смањи број потписа за кандидовање мањинских партија

БЕОГРАД: Изборна коалиција ромских партија данас је посланичким групама у Скупштини Србије, као и председници скупштине Маји Гојковић, поднела иницијативу да се преполови број потребних потписа бирача који подржавају изборне листе националних мањина на свим нивоима.
izbori, Tanjug
Фото: Tanjug

Чланице коалиције, Ромска партија и Ромска партија јединства, наводе да по актуелним решењима мањинским партијама потребно да сакупе више потписа бирача у поступку кандидовања својих листа него што им је потребно да добију гласова на изборима.

"Садашња законска решења су нелогична и не доприносе на најбољи начин остваривању уставног права припадника националних заједница да буду заступљени у Скупштини Србије као и у локалним парламентима", тврде они.

Објашњавају да закон прописује 10.000 правоваљаних потписа, што у пракси значи да је потребно да се скупи 12.000 до 13.000 потписа бирача у процесу кандидовања мањинске листе за избор посланика у Скупштини Србије.

Како наводе, број потребних гласова да би се освојио један мандат је мањи од 13.000.

Партије подсећају да таква иницијатива није први пут покренута, већ се о њој разговарало и са представницима међународне заједнице током 2019. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести