Траже забрану представљања Шешељеве књиге

БЕОГРАД: Иницијатива младих за људска права, Фонд за хуманитарно право, Жене у црном и форум ЗФД Западни Балкан затражили су данас да полиција забрани представљање књиге Војислава Шешеља "Није било геноцида у Сребреници" у сали Скупштине градске општине Нови Београд.
seselj press tanjug
Фото: Tanjug

Промоцију организује Српска радикална странка вечерас у 18 часова.

"Околност да СРС, као организатор, нема обавезу да пријави скуп који се одржава у затвореном простору не аболира полицију да поступа у складу са својим законским обавезама и онемогући скуп који за циљ има распиривање мржње и нетрпељивости", навеле су те невладине организације.

Подсећа се да Закон о јавном окупљању прописује да оно није дозвољено када су циљеви окупљања усмерени на кршење људских и мањинских слобода и права других,

односно на изазивање или подтицање расне, националне, верске или друге неравноправности, мржње и нетрпељивости, као и када наступи опасност од насиља, уништавања имовине или других облика нарушавања јавног реда.

Према тим организацијама, скуп СРС, морално неприхватљив, носи и безбедносне ризике.

Како се наводи, после промоције 5. фебруара у општини Стари град нападнуте су активисткиње и активисти тих организација при чему је изостала благовремена осуда и реакција надлежних органа првенствено на негирање геноцида, а затим и на насиље над мировним активисктињама и активистима.

Невладине организације позвале су МУП Србије да изврши своју обавезу у име свих грађана и из пијетета према сребреничким жртвама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести