Трибина СНС: Србија у 10 економија Европе по расту БДП

БЕОГРАД: Члан Председништва СНС и министар финансија Синиша Мали говорио је данас у Београду на трибини СНС на којој је младима представио економски програм владајуће странке, односно економску политику која се у нашој земљи спроводи од 2014. године.
Sinisa Mali/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл

У презентацији "Од банкрота до стабилне политике", Мали је изнео резултате рада садашње власти упоређујући их са резултатима претходне власти.

Говорећи о фискалној политици, Мали је казао да је 2009. године Србија имала негативан раст БДП-а, који је износио -2,7 одсто, док је, истиче, прошле године тај раст био позитиван и износио 4,3 одсто.

"То је сврстало Србију међу 10 економија Европе по расту БДП-а, што значи да се више се не такмичимо само са земљама у региону", рекао је Мали на трибини.

Каже и да је Србија 2014. имала дефицит у буџету, да се "више трошило, него зарађивало", и додао да Србија сада има суфицит који је, истиче, у априлу износио 5,5 милијарди динара.

Такође, економска политика садашње власти, каже Мали, успела је да јавни дуг са 70 одсто БДП-а из 2015, смањи на 50,8 одсто, колико је износио у марту ове године.

Фото: Tanjug/Dimitrije Goll/Sinisa Mali

Долазак страних инвеститора и отварање нових фабрика довело је до смањења стопе незапослености, која је, наводи Мали, више него дупло смањена.

Подсећа да је стопа незапосленоти у нашој земљи 2012. година износила 23,9 одсто, а да је прошле године била 12,7 одсто.

Као најбитније, Мали је истакао да је незапосленост смањена код младих и додао да је она 2013. износила 50 одсто, а да је данас смањена на 27 одсто.

Побољшању српске економије која је, каже Мали, била пред банкротством допринеле су мере фискалне консолидације, односно смањење плата и пензија, а које су, подсећа, напуштене прошле године.

Говорећи о извозу, Мали истиче да је извозна активност у последњих шест година дуплирана, а да је међу највећим извозницима Железара Смедерево која је, каже, у време бивше власти годишње добијала новац из буџета у износу од 10 милиона долара како би функционисала.

По доласку страних директних инвестиција Србија је рекордер, нагласио је Мали, и подсетио да су оне 2012. износиле 800 милиона евра, док су прошле године достигле цифру од 3,2 милијарде евра без великих приватизација.

"Србија је привукла дупло више страних инвестиција него земље из региона", подвукао је Мали.


Мали: Са Макроном о изградњи метроа, раду Вансија и Винчи

Мали је изјавио да током посете француског председника Емануела Макрона, која је најављена за 16. јул, очекује разговоре и одлуку да ли ће Французи градити метро у Београду, потврду добрих резултата рада компаније "Ванси", концесионара Аеродрома "Никола Тесла", али и привођење крају договора о изградњи постројења за прераду отпада у Винчи.

Мали је на трбини Српске напредне странке у Београду одговарајући на питања младих присталица владајуће странке рекао да Француска постаје све важнији економски партнер Србије.

"Уз Италију и Немачку, које су најважнији наши економски партнери, и Француска полако постаје све важнији економски партнер Србије", рекао је Мали.

Додао је да то потврђује не само посета француског председника већ и Споразум о отварању Развојне агенције Француске у Србији, а који је, подсећа Мали, Скупштина Србије ратификовала почетком године.

"То је прва француска агенција у овом делу Европе, што говори о томе да они желе више да инвестирају у Западни Балкан", истакао је Мали.

Најавио је и да с Макроном долази и велики број француских привредника.

Француска компанија "Ванси" прошле године постала је концесионар Аеродрома "Никола Тесла", а Град Београд је 2017. године потписао уговор о јавно-приватном партнерству у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада у депонији Винча с француско-јапанским конзорцијумом "СУЕЗ Гроупе САС & И-Енвиронмент Инвестментс лимитед".

Мали каже да су управо те две француске компаније "отвориле врата" за долазак и других француских инвеститора.


Мали каже и да је у последње четири године курс непроменљив, као и да је инфлација стабилна, што је, истиче, страним инвеститорима од велике важности када одлучују да покрену посао у некој земљи.

Министар је младима указао и да је у последње четири године порасла минимална цена рада порасла, те да је 2014. године износила 177 евра, а да је данас 228 евра и то, додаје, у условима мера фискалне консолидације.

"Циљ је да минималну цену рада изједначимо са потрошачком корпом која износи 36.000 динара. Као што видите, нисмо далеко од тога", каже Мали.

Он је говорио и о расту просечне плате у Србији и истакао да наша земља, која је, каже, била најгора у региону, сада по просеку плате боља од БиХ, Македоније, а можда чак и Бугарске.

Приоритети су, наводи Мали, да се стабилност јавних финансија одржи на истом нивоу, а да БДП настави да расте.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести