Трилатерала Србије, Северне Македоније и Албаније у Новом Саду 

Председник Србије Александар Вучић почео је састанак у Новом Саду с председницима влада Северне Македоније и Албаније Зораном Заевом и Едијем Рамом.
1
Фото: Танјуг/ Тања Валич

Трилатерални састанак, који је инцирао српски председник, одржава се у Официрском павиљону Петроварадинске тврђаве, а по завршетку скупа, званичници ће се обратити медијима. Главна тема разговора је боље повезивање тржишта у региону, а први корак у остваривању те идеје требало би да буде потписивање декларације о намерама.

Вучић, Рама и Заев су о тој теми неформално разговарали током недавне седнице Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру. Председник Србије је тада најавио да ће на састанку у Новом Саду бити конкретизовани планови о креирању својеврсног „малог шенгена”. Како је изјавио, за ту идеју добио „пун консензус” премијера Северне Македоније и Албаније. Намера је и да се оде корак напред у односу на ЦЕФТА споразум, који је доведен у питање након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Економисти процењују да би успостављањем „малог шенгена” на Западном Балкану компаније из целог региона добиле веће заједничко тржиште с готово 20 милиона потрошача. Иницијативу су поздравиле регионалне коморе свих земаља Западног Балкана, које окупљају више од 350.000 компанија.

Сусрет са Заевом и Рамом долази после трилатералног састанка с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и члановима Председништва БиХ, који је такође био у функцији чвршћег регионалног повезивања и сарадње на заједничким пројектима.

Говорећи о идејималог шенгена”, Вучић је пре две недеље у Њујорку открио да је циљ тог пројектада се политички и економски дубље повезујемо и да излазимо пред Европску унију и друге као блок, а не појединачно

Заједнички економски развој и успостављање „малог шенгена” су приоритети у регионалној сарадњи јер мале земље појединачно не могу привући глобалне инвеститоре и теже могу осигурати одржив економски раст и развој.

Економисти процењују да би успостављањеммалог шенгенана Западном Балкану компаније из целог региона добиле веће заједничко тржиште с готово 20 милиона потрошача

Вучић је, промовишући идеју о „малом шенгену” у Њојорку, напоменуо да би „за нас било важно, због слободног протока робе и услуга, да се у то 'увуче' и Приштина, да све буде на још вишем нивоу економских интеграција него у оквиру ЦЕФТА и да се привуку и Босна и Црна Гора”. Управо питање укључивања Приштине вероватно ће бити високо на агенди албанског премијера Едија Раме током данашњих разговора у Новом Саду.


Заев и Рама допутовали у Нови Сад

Премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев допутовали су по подне у Нови Сад, где их је на Петроварадинској тврђави дочекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Двојица премијера учествоваће сутра у Новом Саду на трилатералном састанку на позив и иницијативу председника Србије Александра Вучића. На београдском аеродрому „Никола Тесла” Заева и Раму дочекала је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.


Говорећи о идеји „малог шенгена”, Вучић је пре две недеље у Њујорку открио да је циљ тог пројекта „да се политички и економски дубље повезујемо и да излазимо пред Европску унију и друге као блок, а не појединачно”. Он је уверен у то да су сви у региону схватили да су „појединачно мали и слаби на другим тржиштима” те да би, уз успостављање јединственог тржишта, заједно били неупоредиво јачи у наступу пред светом и пред ЕУ.


Идеја о стварању економске уније

Директор ПКС-а Марко Чадеж подсетио је на то да је идеју о стварању економске уније Балкана Александар Вучић иницирао 2017. године у Уједињеним нацијама.

– Као представници својих економских заједница, били смо позитивно изненађени и питали смо се шта ми можемо урадити, формирали смо заједничку привредну комору шест економија Западног Балкана, која за сада једина помаже владама и сугерише како да најбоље функционише економско тржиште у региону – рекао је Чадеж.


– Те идеје данас можда не изгледају много важне, али гарантујем да бисмо драматично увећали ниво наших инвестиција, који је већ велики, помогло би и другима... такво окружење би све нас подигло – уверен је Вучић, уз поруку: – Отворени смо за нешто што неки зову „мали шенген”, али, како год га звали, за нешто где ћемо имати пуну слободу кретања и промета робе и услуга.

С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести