Триван: Имамо право на истину о последицама НАТО агресије

БЕОГРАД: Министри одбране, здравља и заштите животне средине, Александар Вулин, Златибор Лончар и Горан Триван, састали су се јуче са представницима Иницијативног одбора за утврђивање последица НАТО бомбардовања на здравље становника Србије и животну средину и разговарали о формирању координационог тела и националне лабораторије. 
Goran Trivan  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министар заштите животне средине Горан Триван потврдио је за Танјуг да је одржан први састанак са члановима Иницијативе на којем су представници владе подржали настојање групе научника различитих профилада да грађани Србије, како је рекао, сазнају праву истину о квалитету животне средине и евентуалним последицама НАТО бомбардовања . 

"Укључићемо се и помоћи да се кроз егзактна истраживања утврди шта се заправо догађало после 1999. године и да видимо које мере могу да се предузму да се санирају последице, ако се утврди да их је било", рекао је министар.

Триван је додао да је договорено да се на следећем састанку, чији датум није прецизиран, са представницима Иницијативног одбора разматрају даљи кораци, као и да се предложи методологија рада, рокови истраживања и одреде они који ће их спроводити.

Министар је нагласио да је "ствар" толико озбиљна да се не може радити на пречац, али да су већ 1999. и нешто касније предузимане одређене мере заштите животне средине и прикупљени одређени подаци.

"На састанку смо подсетили једни друге на то шта се све догађало и разговарали смо о томе који би пут у истраживању био најбољи , као и о примени одређених светских методологија како би резултати до којих дођемо били признати у свету", навео је Триван.

Он је додао да ће министарство заштите животне средине координисати у овом пројекту и укључивати појединце и институције који имају научни и стручни капацитет и могу да допринесу прикупљању података. 

"Грађани имају право на тачну информацију о кваллитету и условима животне средине и снажно смо опредељени да се ова истина сазна. Основни циљ је да се заштите грађани и да ако има последица видимо шта нам је чинити у наредним деценијама", поручио је Триван.

Састанак Иницијативног одбора са министрима уследио је након што је група стручњака из разних области прошлог месеца упутила званичан допис председнику Србије Александру Вучићу у којем је указала на неопходност формирања координационог тела и националне лабораторије како би се испитао утицај НАТО агресије на здравље и животну околину.

Члан Иницитивног одбора и начелница Клинике за неуроонкологију КЦС, проф.др Даница Грујичић, изјавила је раније за Тањуг да иницијатива најеминентнијих струцњака "није политичка ствар". 

"Циљ је да се формира координационо тело које ће на једном месту прикупити све постојеће податке, али и организовати анализе концентрације одредених токсичних материја данас у ваздуху, води, земљишту, храни", рекла је Грујиицић. 

Она је нагласила да младим науцницима држава треба да помогне да анализом ранијих анализа и садашње ситуације припреме докторате и научне радове који ће бити математички тачно процењени и који ће моћи да докажу шта нам се у ствари десило. 

"Не можете причати о тужби, ако немате научне податке. Једино тако можемо са озбиљном студијом да изађемо пред свет, а у крајњем случају дугујемо свима истину о томе шта су нам урадили", рекла је Грујичић. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести