ТС: Обавеза завода и института је да информишу становништво о зарази

БЕОГРАД: Обавеза завода, односно института за јавно здравље по Закону о заштити становништва од заразних болести је да информишу становништво и здравствене раднике и та обавеза се не може укинути закључком Владе Србије, саопштава данас Транспарентност Србија.
Vanredno stanje, korona virus u Srbiji  Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Ванредно стање, корона вирус у Србији Фото: Дневник.рс/илустрација

Зато је, како наводи ТС, доношење закључка Владе о информисању становништва о стању и последицама заразне болести COVID-19, који ће, како је најављено, Влада данас повући, с разлогом било протумачено као израз намере да се контролише ток информација између здравствених установа и јавности.

Наводе да се питања која се тичу Устава и закона не могу уређивати кроз закључке Владе, чак ни у ванредном стању, и ако је влада, можда, имала идеју да спречи дезинформације.

Стога, све и да је неко прекршио забране из овог закључка, он не би могао због тога да сноси штетне последице, наводи у саопштењу Транспарентност Србија.

Влада Србије ће данас, како раније рекла премијерка Ана Брнабић, на молбу председника Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести