Туск и председник ЕИБ сутра у БГ, подстицај сарадњи ЕУ и СР

БРИСЕЛ: Председник Европског Савета Доналд Туск сутра стиже у Београд, где се састаје са председником Србије Александром Вучићем, а у фокусу њихових разговора, према очекивањима, биће пре свега односи ЕУ и Србије, евроинтеграције, регионална сарадња и инвестиције. 
donald tusk
Фото: Танјуг

У делегацији са Туском у Београд, наиме, долази и председник Европске инвестиционе банке Вернер Хојер, сазнаје Тањуг у Европском савету. 

Посета председника Евпропског савета Србији организована је у оквиру његове балканске турнеје, која траје од 23. априла до 27. маја. 

У Бриселу наглашавају да Туск има врло добре односе са преседником Србије Александром Вучићем. 

Подсећа се да је током њиховог последњег састанка, у Бриселу, 14. јула прошле године, српски председник управо од Туска добио чврста уверавања да ће Србија, чим испуни обавезе, постати чланица ЕУ. 

”Сматрам да се дијалог са Косовом и напредак Србије у области реформи завшавају пуноправним чланством Србије у ЕУ”, изјавио је Туск током последњег разговора са председником Србије Александром Вучићем. 

Оно што дипломатски извори у Бриселу очекују од ове посете председника Европског савета Београду јесте наставак разговора о сарадњи ЕУ и Србије, као и целог региона међусобно, на првом месту у областима инфраструктурне и економске повезаности. 

У том контексту у ЕУ делегацији је и председник Европске инвестиционе банке Вернер Хојер. 

"Порука нашим пријатељима је јасна: Европска унија јесте и биће и даље најпоузданији партнер за читав регион. Као највећи инвеститор, највећи донатор, највеће трговинско тржиште и најбоље обећање за бољу будућност грађана", поручио је Туск пред долазак у регион. 

У Европском савету наводе да је основна сврха Тускове посете региону припрема за самит ЕУ Западни Балкан 17. маја у Софији, као и његово учешће на регионалном самиту у оквиру процеса Брдо-Бриони, 27. априла у Скопљу, на којем ће учествовати и председник Вучић. 

”Самит ЕУ Западни Балкан у Софији требало би да потврди европску перспективу региона и што је још важније да конкретно побољша везе са регионом и унутар самог региона ", изјавио је Туск. 

Он сматра да ће Самит у Софији такође послужити и за јачање сарадње у областима од заједничког интереса, укључујући безбедност и миграције, у којима ће, према Тусковим речима, ”ЕУ наставити да рачуна на Србију, као што и Србија може да настави да рачуна на подршку ЕУ”. 

Доналд Туск је приликом свог последњег сусрета са председником Србије похвалио и лично залагање Александра Вучића када је реч о стабилности и безбедности региона, што је, истиче, ”стратешки приоритет ЕУ”. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести