У Бриселу отворена конференција Заједно за Албанију

БРИСЕЛ: У Бриселу је почела Међунардона донаторска конференција посвећена реконструкцији Албаније након земљотреса 2019. године.
Фонет/Влада Србије
Фото: Фонет/Влада Србије

Процењује се да је Албанији потребна милијарда евра за обнову, а само Европска комисија је до сада из буџета Уније издвојила 115 милиона евра, речено је у Бриселу.

ЕУ као организатор конференције "Заједно за Албанију" позвала је земље чланице, међународне организације и институције као и партнере у свету и региону Западног Балкан да помогну Албанији након разгорног земљотреса из новембра 2019. године.

Позивајући на солидарност са Албанијом у ЕУ наводе чињеницу да су Унија, Албанија и цео регион Западног Балкан "једна породица". "Албанија и Западни Балкан нису неки далеки и безлични суседи већ интегрални део нашег континента. Делимо заједничку историју и наслеђе, а очекује нас и заjедничка будућност", поручио је председник Европског савета Шарл Мишел.

Он је поновио одлучност ЕУ да интензивира односе са Западним Балканом и оценио да Унија и регион деле исте изазове, могућности и интересе.

Председница Европске комисије Урсула фон др Лајен отварајући конфренецију подсетила је на катастрофалне последице земљотреса који је крајем новембра 2019. године погодио Албанију, када је погинула 51 особа, око хиљаду их је рањено, десетине хиљада људи је остало без домова, а инфраструктура је разорена.

Она је оценила да Албанија не може сама да се носи са последицима земљотреса и додала да је донаторска конфренција "Заједно за Албанију" почетак реконструкције земље.

"Овде није у питању само солидарност ЕУ већ и целе међународне заједнице: од Црне Горе од Канаде, од Турске до Израела, од Швајцарске до САД. Видели смо и спрске и косовске спасилачке тимове како раде за помоћ албанским пријатељима", изјавила је фон дер Лајен.

Премијер Албаније Еди Рама захвалио је свима који учествују на донаторској конференцији у Бриселу и то на више језика.

Он је замолио окупљне да помогну Албанији да поново изгради порушено и захвалио је Унији на њеној улози на трансформацији Западног Балкана последњих деценија.

"Драго нам је што знамо да нисмо сами. Хвала Турској, САД, Азији, суседима са Западног Балкана што су ту и виде колико се турбулентни регион променио и колико желимо да изградимо другачије место за нашу децу", поручио је албански премијер.

Рама и Фон дер Лајен су након отварања донаторске конфренције потписали ЕУ пројекат финасирања под називом "Помоћ Алабанији у реконструкцији и рехабилитацији након земљотреса".

Међународном донаторском конференцијом председава комесар за проширење Оливер Вархеји, а Србију представља премијерка Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести