У други круг на КиМ у Приштини, Ђаковици, Клини, Призрену...

ПРИШТИНА: Према резултатима које објављује Централна изборна комисија на локалним изборима на Косову и Метохији у већини општина са већински албанским становништвом ићи ће се у други круг избора јер већина кандидата није успела да освоји потребних више од 50 одсто гласова од изашлих бирача.
Izbori Kosovo
Фото: Tanjug

Тако ће се Приштини у другом кругу наћи Шпенд Ахмети из Самоопредељења који је освојио око 43,5 одсто гласова, а за место градоначелника највећег града на Косову и Метохији "бориће" се са Арбаном Абрашијем из Демократског савеза Косова који је освојио близу 36 одсто гласова.

У Ђаковици ће у други круг ићи Ардиан Ђини са 40,63 одсто гласова и Мимоза Кусари-Љиља из Алтернативе која је освојила 31.69 одсто гласова оних који су изашли на изборе.

У Гњилану у други круг иду Љутфи Хазири из ДСК и Шабан Шабани из Демократске партије Косова а у Истоку ће, показују резултати, по први бити другог круга у који ће ићи Хади Ругова из ДСК и Гани Дрешај из Алијансе за будућност Косова.

За место градоначелника Качаника у другом кругу за наклоност бирача бориће се Бесим Иљази из ДПК, Басри Кодра из ПС и Шкељћим Јакупи из ДСК , а ко ће од њих ићи у други круг због приближног брија гласова знаће се након коначних резултата.

Актуелни градоначелник Клине Сокољ Башота из ДПК мораће у други круг против Зенуна Ељезаја из АБК.

Други круг гласања биће и у Каменици, у јужној Косовској Митровици, у Ораховцу, Сувој Реци, највероватније и по први пут у Подујеву...

Бирачи ће на изборе за четири недеље изаћи и у Призрену, Штимљу, Вучитрну, Малишеву...

Места у којима неће бити другог круга гласања за председнике општина, а већински су насељена Албанцима су Липљан, Пећ, Србица...

У местима где су Срби већина од 10 општина Српска је победила у девет те ће градоначелнике имати у северној Косовској Митровици, Грачаници, Зубином Потоку, Ранилугу, Штрпцу, Лепосавићу, Звечану, Партешу, Новом Брду, а само ће у Клокоту њен кандидат ићи у други круг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести