Вучић: Србија је задобила велико поштовање у Кини

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини, као и да је свеобухватна сарадња са Кином у многим областима потврда челичног пријатељства две земље.
vucic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

"Потписујемо више оквирних споразума за конкретне пројекте и уговоре о финансирању, као и меморандуме, Ми са Кинезима, када говорим о билатералног сарадњи, развијамо свеобухватну стратешку сарадњу у свим областима друштвеног живота", рекао је Вучић новинарима.

Каже да је сарадња почела кроз билатералне инфраструктурне пројекте, на пример, на делу Коридора 11, али да је сарадња са Кином свеобухватнија.

"Кинези у Србију улажу највише од свих земаља Југоисточне Европе, пре свега у своје фабрике, од Железаре, Линглонга, Зиђина и других", рекао је Вучић истакао да су све то инвестиције вредне милијарду и више евра.

Истакао је да су Кинези све више заинтересовани за улагања и долазак у Србију, као и да је трећи оквир сараднеј са Кином стварање индустријских паркова.

Вучић каже да ће Србија и Кина формирати и радну групу за заједничке инвестиције и да је његова молба према председнику Кине Си Ђинпингу да помозне Србији да се као мала земља укључи процесе развоја роботике и вештачке интелигенције, с обзиром да и САД и Европа заостају у томе у односу на Кину.

У нашој земљи, истиче, има пуно младих талентованих људи и да би могли да се у то укључе.


За десет дана отварање јужног крака Коридора 10

Председник Србије Александар Вучић најаво је данас из Пекинга да ће за десет дана бити отворен јужни крак Коридора 10.

"Желео бих да учествујем у отварању јужног крака Коридора 10, за десет дана биће отворен и за десет дана моћи ћете да рачунате да идете ка Скопљу, Солуну, Атини без иједног метра који није ауто-пут. То је велика вест", рекао је Вучић.

Он је у изјави српским новинарима у Пекингу истакао да Србија жели са Кином пуну сарадњу.

"У Европи када поменете Кину сви се нешто правдају. Ја се нигде не правдам. За разлику од оних који нам свакодневно поручују :''Није вам место у Европи или нећемо вас'', Кинези нам кажу:''Ми са вама хоћемо''. И ми хоћемо", каже Вучић, додајући да Кина не угрожава суверенитет и интегритет Србије.


Вучић каже да Србија има и војнотехничку сарадњу са Кином и да је таква сарадња потврда челичног пријатељства наше две земље.

Додао је да је Србија прва у Југостичноој Европи подржала инициајтиву Појас и пут. 

Он је истакао да Србија жели са Кином пуну сарадњу. 

"У Европи, када поменете Кину, сви се нешто правдају. Ја се нигде не правдам. За разлику од оних који нам свакодневно поручују :"Није вам место у Европи или нећемо вас", Кинези нам кажу:"Ми са вама хоћемо". И ми хоћемо", каже Вучић, додајући да Кина не угрожава суверенитет и интегритет Србије.

Вучић је допутовао рано јутрос у вишедневну посету Пекингу, током које ће се састати са председником Кине Си Ђипингом, као и председником Руске федерације Владимиром Путином, са којима ће, поред билатералних питања, пре свега разговарати о Косову и Метохији. 

У кинеској престоници одржава се други Форум „Појас и пут", на којем ће, према најавама домаћина, од 25. до 27. априла учествовати двоструко више државних делегација него што је било пре две године, на првом скупу, а међу њима биће и високи званичници из земаља чланица ЕУ, које у почетку нису учествовале у овој иницијативи.

Шокиран сам безобразлуком Приштине

Александар Вучић поруцио је данас да је веома забринут због спречавања Српске листе да учествује на изборима на КиМ и истакао да ће о томе разговарати са лидерима Кине и Русије у Пекингу, али и са немачком канцеларком Ангелом Меркел на састанку у Берлину. 

Наводећи да ће Косово бити једна од кључних тема са председником Русије и Кине Владимиром Путином и Си Ђинпингом, Вучић је рекао да је шокиран безобразлуком и дрскошћу Приштине, након одлуке косовске Централне изборне комисије, која ни данас није потврдила кандидате Српске листе за градиначелнике четири српске општине на северу Косова и Метохије. 

"То су невероватне ствари, шокиран сам да нечији безобразлук и дрскост могу да иду то тих граница. То су ствари које се не раде", истакао је Вучић у разговору са српским новинарима у Пекингу.

Он је додао да је то укидање демократије на које нико из света није реаговао. 

"Нећу да казем на шта ме то подсећа, кад некоме браните да се кандидује зато сто вам се не свиђа њихова политика, иако нема ништа противзаконито, нити нарушава нечија људска права...Размислите како се то назива", рекао је Вучић.

Додао је да ће то питање да постави и немачкој канцеларки Ангели Меркел и осталим лидерима у Берлину, као и да ће о томе да разговара и са Путином и Сијем, иако је, каже, сигуран да они деле његово мишљење. 

Вучић је подсетио да је једна од тачака у Бриселском споразуму да Срби имају обавезу да учествују на изборима по косовским законима, али да им сада смета то што Српска листа победује.

Додао је да је огроман новац уложен да се разори Српска листа и Срби одвоје од Београда и Србије.

"Погледајте колико су својих медија странци створили на северу Косова само да би разорили углед Српске листе, све кампање за криминализацију севера и Срба на КиМ и ништа нису успели. Можете да пишете шта хоћете, да лажете, Срби ће да буду уз свој народ и своју државу", рекао је Вучић.

Председник је додао да су Албанци мислили да Срби неће желети да учествују на изборима, а да сада, када су Срби рекли да ће изаћи и поново ће победити, желе да им забране излазак само зато што се њихова политика не свиђа Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају или Весељију.

Упитао је и шта очекују да ће бити одлука Српске листе после 10. маја.

"Очекујете да Срби кажу - наметните нам да председник Срба буде Рада Трајковић, а председник владе Срба Слободан Петровић... Па, за њих нико неће да гласа, не могу да добију 50 гласова", рекао је Вучић.

Како каже, зову га сваки дана и питају да ли има нешто да уради да одобровољи Албанце.

"Кажете само: добро, хвала, како сте, лепо је време напољу. Шта да кажем друго. Моје је да заступам интересе Србије, а не да се додворавам некоме да бих обезбедио себи фотељу", каже Вучић.

На питање да ли се потезима Приштине, укључујући и овај последњи, обесмишљава предстојећи сусрет у Берлину, председник каже:

"Ја морам да кажем да не разумем...Увек сам поштовао канцеларку Меркел и председника Макрона. Сигуран сам да су паметнији од мене и да ће нешто да смисле. Ја у овом тренутку не разумем како и о чему да разговарам са Приштином.

У Кини потписано више споразума

Делегација Србије, коју предводи председник Србије Александар Вучић, потписала је данас, првог дана посете, у Пекингу више билатералних споразума.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Михајловић потписала је са конзорцијумом „Power Construction Company of China и Азвирт (Азербејџан)“ Меморандум о разумевању о сарадњи ради реализације Пројекта изградње обилазнице око Београда на аутопуту Е70/Е75 и теретне обилазне пруге, деоница: Бубањ Поток-Панчево (Сектор Ц).

Дужина деонице Бубањ Поток-Панчево је око 31 километар, и укључује нови друмско-железнички мост преко Дунава код Винче.

Процењена вредност извођења радова оквирно износи око 500 милиона евра.

Изградњом обилазнице омогућиће се повезивање Коридора 10 и Коридора 11 на прстену око Београда који ће бити саобраћајно чвориште регионалних путева, бржи развој Београда и измештање транзитног саобраћаја из центра.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Михајловићева је са кинеском компанијом CRBC потписала и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору 10, деонице Београд-Ниш-Прешево-Државна граница са Републиком Северном Македонијом.

Реконструкција комплетног железничког Коридора 10 кроз Србију је важна због железничког повезивања централне Европе са луком Пиреј.

То је уједно и стратешки циљ сарадње Србије са Кином - развој и промоција руте копненог дела Поморског пута свиле – железничко-друмског коридора од луке Пиреј до Централне и Средње Европе са стратешком рутом преко територије Србије.

Потпредседница Владе је потписала и Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства трговине Кине о образовању Радне групе за инвестициону сарадњу.

Радна група, како је предвиђено, образује се у циљу унапређења билатералних економских и трговинских односа, јачања инвестиционе сарадње у различитим областима, у циљу размену информација о законима, прописима, политикама и другим сродним информацијама које нису поверљиве природе, а односе се на инвестиције, и др.

Радна група ће радити у оквиру постојеће Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу Србије и Кине, а њени главни задаци су инвестициона сарадња; сарадња у инфраструктури; олакшавање инвестиција; регионална инвестициона сарадња, промоција инвестиција у индустрију, финансирање финансијских институција.

Потписала је и Меморандум о разумевању између Србије и компаније Power Construction Corporation of China Limited, о сарадњи у вези реализације пројекта „Београдски метро".

Основ за потписивање Меморандума је Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Србије и Владе Кине потписаног августа 2009, али и добра сарадња са кинеским партнерима на досадашњим пројектима.

Меморандум ће омогућити блиску сарадњу страна у припреми прихватљивих техничких, комерцијалних и финансијских решења за развој пројекта, а стране ће предузети и активности на у виду имплементације и финансирања пројекта путем јавно-приватног партнерства или других изводљивих модела финансирања на основу међусобних договорених услова и склапања даљих уговора.

Министарка Михајловић потписаће током посете Кини и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Кине.

Вредност пројеката Србије и Кине у области саобраћајне инфраструктуре износи укупно око 7,5 милијарди евра.

Министар финансија Синиша Мали потписаће, током посете, Уговор о финансирању радова на изградњи деонице ауто-пута на Коридору 11, Прељина-Пожега са кинеском EXIM банком.

Уговор се тиче деонице дужине 30,9 километара, а вредност изградње је 523,53 милиона долара (450 милиона евра). Извођач је кинеска компанија „C C C C“, а рок за извођење радова је 36 месеци.

Скоро једну трећину трасе чине мостови и тунели - укупно 3 тунела и 35 мостова.

Овај аутопут, који повезује три локалне самоуправе - Чачак, Лучани и Пожега- и 2 округа - Моравички и Златиборски, је важан је не само за бржи развој овог дела Србије, а пре свега Моравичког округа, него и за регионално повезивање.

Код Пожеге ће се укрштати ауто-путеви који иду ка Босни и Херцеговини (ауто-пут Београд-Сарајево) и ка Црној Гори (Коридор 11), а код Чачка се Моравским коридором повезују Коридор 11 и Коридор 10, ка Бугарској и Грчкој.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је данас три споразума са кинеском компанијом CRBC којима се стичу услови за почетак радова на реализацији пројекта српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Потписани су Уговор о развоју пројекта, Уговор о оснивају заједничке компаније, као и пословни план Српско-кинеског индустријског парка, који ће се простирати на 320 хектара у Борчи.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније Хуавеј за пројекат "Паметни градови".

Сврха потписивања тог документа јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеj као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут Београда, Ниша, Новог Сада и других.

Министар рударства и енергетике Александар Антић ће у Кини потписати План билатералне сарадње између Владе Србије и Народне Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".

За самит Појас и пут акредитовано 4.100 новинара

Самит "Појас и пут", који се одржава од 25. до 27. априла у Пекингу, пратиће 4.100 новинара, укључујући 1.600 из иностранства, међу којима је и екипа новинара агенције Танјуг.  

Медијски центар, у коме ће бити смештени новинари и медијски радници током самита, почео је са пробним радом још у уторак.

Центар, унутар Кинеског националног конгресног центра, простире се на 2.200 квадратних метара и има две новинарске конференцијске хале са 546 компјутера и 210 лаптопова, прецизира кинеска национална агенција Синхуа.

У њему ће новинари имати могућност да испробају супер брзи 5Г интернет, а радно време центра је од 6 сати ујутру, до 22 сата.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести