У Лондону представљен Нови Сад-Омладинска престоница Европе

ЛОНДОН: Омладинска престоница Европе Нови Сад представила је у Лондону могућности за младе у 2019. години, као и глобалну и европску димензију ове титуле.
opens london
Фото: opens2019.rs

Како се наводи у саопштењу, пред страним амбасадорима, представницима британског парламента, међународних омладинских организација, представника Форин офиса, британског дипломатског кора, кабинета премијерке Србије Ане Брнабић, у амбасади Србије у Лондону, ОПЕНС је организовао пријем, како би широј заједници представили могућности за младе у 2019. години у Новом Саду, као и глобалну и европску димензију ове титуле.

Оно чему једна озбиљна држава увек мора бити посвећена то је будућности својих младих становника. У тренутку када имамо забрињавајући талас одлива мозгова, веома је важно направити такву атмосферу и климу у друштву која ће омогућити да ови успешни млади људи остану у својој земљи и допринесу њеном развоју и демократском потенцијалу, рекла је амбасадорка Србије у Лондону, Александра Јоксимовић.

Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова је да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама из Париза, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. години.

Координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС-а, Валентина Антић рекла је да се и овај пут померају границе и организују пријеми и скупови на којима се прича о младима, о томе шта млади људи раде у једној локалној заједници када имају подршку, шта је то што мењају у локалној заједници и колико, уз одрживо финансирање, разумевање и подршку можемо заједно да постигнемо.

Наши људи у иностранству разумеју контекст у ком се Нови Сад представља и могу да помогну у тражењу партнера за остваривање програма који се последњих годину спроводе у Новом Саду и региону. Све то је неодрживо уколико не размишљате дугорочно и како је сваки програм самоодржив без обзира на донаторе, рекла је она.

Према речима шефа департмана Форин офиса за Западни Балкан, Ендру Пејџа, у свему томе значајно може да помогне Европска комисија, и да су у том смислу за пут Србије ка Европској унији 2025. године важна и поглавља о одрживости и развоју.

Чак и данас и на примеру као што је Брегзит, можемо да видимо да када млади људи путују, размењују искуства и када се повезују, посебно кроз пројекте, као што је овај можемо да постигнемо велики напредак. Једна од ствари коју подстиче Берлински процес јесте економско удруживање региона, посебно шест балканских земаља као једну заједничку дестинацију за улагања, рекао је Пејџ.

У оквиру те иницијативе постоји неколико различитих стубова посвећених трговини, инвестицијама, мобилности младих и тако даље.

Ми у Великој Британији изутетно подржавамо тај процес, улажемо доста средстава покушавајући да смањимо стопу непослености младих у региону, спречимо одлив мозгова и у недавно је наша премијерка, Тереза Меј покренула програм вредан 10 милиона фунти који се фокусира на основно образовање управо у балканским земљама. Све ово важно је како би се постигла стабилност и одрживи пројекти у региону, додао је Пејџ.

Представници Новог Сада истичу да ће током наредна два месеца, за Нови Сад - град младих, чути више стотина представника дипломатског кора Европе, представници европских невладиних организација и различитих влада и локалних администрација у градовима широм Европе.

Идеја је да их заједно с Градом Новим Садом упознамо с најважнијим пројектима Новог Сада, те да их позовемо да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести