У Митровици мирно, без интересовања Срба за прославу у Приштини

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Дан уочи обележавања 11. годишњице једнострано проглашене косовске независности у Приштини, у северном делу Митровице је мирно, а за Србе са севера ће, како наводе, то бити само још једна недеља.
kosovska mitrovica, tanjug
Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

У Митровици нема већег интересовања за оно што се догађа у Приштини, јер их, како кажу, више брину таксе и свакодневни живот, који им је због тога отежан. 

Приштина је за различите манифестације у оквиру прославе издвојила око пола милиона евра, међутим, према писању појединих медија, у граду не преовладава свечана атмосфера, и за сада нема ни застава такозваног Косова дуж улица главног града јужне српске покрајине. 

Обележавање је, иначе, почело данас постављањем паноа са декларцијом о тзв. косовској независности у седам градова на територији Косова. 

За сутра је планирано да косовски лидери обиђу меморијални комплекс посвећен првом косовском председнику Ибрахиму Ругови, потом и место страдања Адема Јашарија у Преказу, а предвиђено је и одржавање свечане седнице косовског парламента. 

Косовски лидери су први дан свечаности провели ван Приштине, на Минхенској безбедносној конференцији. 

И док Приштини стижу честитике од оних земаља које су признале тзв Косово, истовремено се повећава и број оних које то признање повлаче, али то није једина ствар због које косовски лидери треба да буду забринути, будући да ову годишњицу обележавају у потпуно другачијим околностима у односу на прошлогодишњу, "јубиларну". 

Отказивање посете из Националне гарде Ајове која је била планирана управо у дане свечаности, као одговор на неукидање такси на робу из централне Србије и БиХ, специјални суд за Косово, унутрашња превирања, недостатак дијалога са Београдом, затегнута ситуација са Европском унијом, само су неки од разлога који Приштини више не омогућавају да буде “релаксирана”. 

Приштина је, иначе, једнострано прогласила косовску независност 17. фебруара 2008. године И од тада је успела да уђе у неколико међународних организација, али не и у УНЕСЦО И Уједињене нације. 

За земље Европске уније и даље им је потребна виза. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести