У Новој Црњи обнова путева, изградња зоне, а биће и посла

Председник општине Нова Црња Владимир Бракус на челу општине је свега четири месеца, ипак довољно да попричамо с њим о будућим плановима општине, која је специфична по томе што, упркос буџету од 400 милиона динара, чак 35 милиона издваја на социјална давања.
в
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

– Буџет ће ове године бити мало виши од 400 милиона динара и, иако највише издвајамо за социјална давања, покушаћемо да од идуће године повећамо подстицаје за пољопривреду јер се наше становништво претежно бави том делатношћу – каже Бракус. – Немамо нови инвестициони пројекат већ смо наследили претходне планове локалне самоуправе, те планирамо да радимо пут Војвода Степа – Итебеј, за шта очекујемо помоћ Министарства грађевинарства. Такође нам је у лошем стању пут Тоба – Нова Црња, чију обнову планирамо.

Улагања се очекују и у индустријској зони јер је стигло писмо о намерама једног брачног пара из Аустралије који жели да се врати у родно место, те ће Општина омоћути да покрену посао у њиховој зони. Фирма жели да се бави производњом ситног камена за дворишта кућа или локала.

– Акценат стављамо на уређење индустријске зоне, која није велика, око десет хектара, али на следећој седници Скупштине гласамо о продаји парцеле фирми која ће почети градњу, међутим, на почетку смо процедуре. Индустријска зона тек треба да почне да се гради, али с изградњом једне фирме, средићемо и околне парцеле да бисмо привукли још инвеститора – истиче Бракус. – Немамо још увек пројектну документацију, али планирамо улагање око пет милиона динара из буџета.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић
Акценат стављамо на уређење индустријске зоне, која није велика, око десет хектара, али на следећој седници Скупштине гласамо о продаји парцеле фирми која ће почети градњу (Владимир Бракус, председник општине)

Такође шећерану је купио приватник, тако да се и ту очекује запошљавање становника те општине.

Сва насеља имају школе и амбуланте у које се улаже сваке године помало, а план за будућност је изједначавање улагања у сва села да би се развијала равномерно.

Наслеђени пројекти су завршетак радова на водоводу, односно шахтовима у Тоби, део водовода у Новој Црњи, на реду је и уређење аутобуских стајалишта.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић


Ђура Јакшић највећа личност општине

Председник општине Нова Црња Владимир Бракус истиче да је највећа личност општине Ђура Јакшић и да то увек с поносом истичу.

– Осим каштела, који је тренутно затворен, родна кућа, као и „Ђурини дани“ су нам највећа туристичка атракција, али и много улажемо у културу. Тренутно тражимо неког ко би дворац узео у закуп или размишљамо да га поново ставимо у функцију – каже Бракус, и истиче да су спорт и култура на високом нивоу и да се доста пажње посвећује тим областима, а кроз разне конкурсе улаже се и око 10-15 одсто општинског буџета.


– Планирамо и уређење терена у школи у Војводи Степи уз помоћ Покрајинског секретеријата за спорт и омладину до Нове године, или кад поново крене грађевинска сезона – каже Бракус.

По његовим речима, највећи проблеми општине је незапосленост.

– Ситуација је мало боља у последње време јер је организован превоз радницима до Кикинде и Зрењанина где су нашли посао, те се статистика поправила – напомиње Бракус. – Тежимо да буде још боље и надамо се, ако отворимо још две или три фирме у нашој општини, које би упослиле 20, 30 или 40 људи, то би нам свакако променило слику.

Та општина је чувена и по дворцу Нојхаузен, каштелу из Другог светског рата који је данас затворен, али Општина има планове за дворац око којег су и термални извори.

– Реч је о последњем каштелу који је саграђен у Србији око којих су термални извори, али и тамо имамо намеру да покренемо радну зону, као и да дворац претворимо у ресторан-хотел, а могуће и бању, да би се искористила близина термалних извора, али и границе, јер је дворац смештен тик до граничног прелаза с Европском унијом, односно Румунијом – истиче председник општине Нова Црња.

Општина има шест насеља – Александрово, Тоба, Нова Црња, Српска Црња,  Војвода Степа и Радојево

Управо због близине с Румунијом, доста Новоцрњана иде у шопинг у тржне центре у Темишвар, али и доста Румуна свакодневно за време сезоне посећује новоизграђени отворени базен у Српској Црњи, која је највеће насеље те општине, иако није њено седиште, и има око 6.000 становника, што је више од половине.

Општина има шест насеља – Александрово, Тоба, Нова Црња, Српска Црња, Војвода Степа и Радојево. Та села су позната и по многобројним манифестацијама.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Дворац Нојхаузен, каштел из Другог светског рата данас је затворен, али Општина има планове за дворац око којег су и термални извори

Као и све војвођанске општине, имају одлив младих, поготово у два насеља, Тоба и Нова Црња, у којима већину чини мађарско становништво.

– Тај тренд није заобишао ни нашу општну па се доста људи сели и за Зрењанин, Нови Сад и Београд – каже Бракус.

Још један од проблема Војводине су водовод и канализација, а Општина Нова Црња се ни по томе не издваја, па се реконструише стари водовод који покрива целу општину и вода.


Два међународна пројекта

Општина Нова Црња завршила је два ИПА пројекта с Румунијом, а реч је о изградњи цикломотела за бициклисте на самој граници, у шта је уложено више од пола милиона евра, као и офталмолошки центар у оквиру Дома здравља. Председник општине Нова Црња Владимир Бракус каже да и у будућности планирају да конкуришу за међународне пројекте, али да сада највећу помоћ добијају од Покрајинске и Републичке владе.


Он напомиње да разговара с грађанима свакодневно, а пошто су мала општина, сви се познају, те је упућен у проблеме становника.

– Пошто сам осам година био председник месне заједнице Александрово, сви имају и мој број телефона, а на улици станем и попричам са сваким и сви смо пријатељи – тврди Владимир Бракус, и додаје да 90 одсто становника општине познаје лично.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести