У Новом Саду 2019. пет милијарди динара за саобраћај и путеве

Скоро 26 милијарди, прецизније 25.963.389.927, динара износиће буџет Новог Сада у наредној години, уколико буде усвојен на сутрашњој седници Скупштине града.
novi sad krovovi, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Градска каса би по овом предлогу у наредној години била „тања” за нешто мање од две милијарде динара у односу на овогодишња средства, која износе скоро 27,9 милијарде динара. Додуше, предлагач, то јест Градско веће, каже да ће се коначан износ неутрошеног новца из текуће године, знати тек након завршног рачуна буџета за 2018. годину, када ће се знати и коначан износ новца који ће бити пренет у 2019. годину.

Према предлогу буџета за 2019. годину, град ће из текућих прихода остварити 20,428 милијарди, док ће из претходних година пренети готово 3,5 милијарде динара које нису утрошене. Између осталог, нешто више од 900 милиона динара стићи ће из Покрајине и Републике, а процењено је да би наредне године Нови Сад углавном од продаје грађевинског земљишта требало да заради 965,5 милиона динара.

Нешто више од 900 милиона динара стићи ће из Покрајине и Републике, а процењено је да би наредне године Нови Сад углавном од продаје грађевинског земљишта требало да заради 965,5 милиона динара

Што се тиче расхода, градска власт предвиђа дефицит од око три милијарде динара, а њега би требало да покрије управо до сада неутрошен новац. Према програмима, буџет изгледа овако: за пољопривреду је намењено око 91 милион динара, за заштиту животне средине око 1,6 милијарди, од којих око 793 милиона за управљање отпадним водама, нешто више од 500 милиона за изградњу канализације у граду и приградским местима, те 236,7 милиона за управљање заштитом животне средине. На опште услуге локалне самоуправе отићи ће око четири милијарде динара, док ће у градски саобраћај и путеве бити уложено скоро 5,2 милијарде динара и то око 3,8 милијарде за одржавање и управљање путевима, 450 милиона намењено је јавном градском превозу, за партерно уређење издвојен је 181 милион, за опремање Научно-технолошког парка 174,2 милиона, нешто више од 344 милиона биће употребљено за завршетак изградње друмско-железничког моста преко Дунава, а са 150,7 милиона динара град намерава да финансира опремање новог парка између Новог насеља и Детелинаре.

Фото: Dnevnik.rs

За социјалну и дечију заштиту планирано је скоро 1,6 милијарди, од којих је милијарда намењена подршци деци и породицама с децом. За урбанизам град планира 533 милиона динара наредне године, од чега ће само на планирање отићи 367,3 милиона динара. Комуналне делатности у 2019. години биће финансиране са готово 2,3 милијарде динара, те ће од тих пара 550,8 милиона отићи на јавно осветљење, 556 милиона на одржавање зелених површина, 344 милиона за одржавање јавне чистоће, 391 милиона за зоохигијену, 230 милиона за гробља и 186 милиона за управљање и снабдевање пијаћом водом. Око 2,5 милијарде намењено је култури и информисању, односно, 1,128 милијарде за сам рад културних установа, 190,7 милиона за јачање продукције, 131,6 милиона за опремање нове зграде РТВ-а, те нешто више од 911 милиона за Европску престоницу културе 2021. године.

За социјалну и дечију заштиту планирано је скоро 1,6 милијарди, од којих је милијарда намењена подршци деци и породицама с децом

За развој спорта и омладине планирано је око 693 милиона, од којих ће највећи део, 424,7 милиона бити додељено локалном спорту, док ће скоро 179 милиона динара бити утрошено за потребе Омладинске престонице Европе 2019. године. За атлетску дворану и стадион намењено је скоро 40 милиона динара. У локални економски развој новосадска владајућа коалиција планира да уложи 1,173 милијарде динара, те ће за унапређење привредног и инвестиционог окружења бити издвојено скоро 823 милиона, за активну политику запошљавања скоро 200, док је за промоцију и унапређење градске привреде намењено 126,2 милиона динара. Развој туризма коштаће град наредне године 123,8 милиона динара, а нешто мало више, око 131 милион намењено је здравству.


Инвестиције

Према предлогу буџета за 2019. годину, 4,9 милијарди динара биће утрошено за зграде и грађевинске објекте. Тим новцем ће бити плаћена изградња приступних саобраћајница и завршетак новог друмско-железничког моста, за комунално опремање Југовићева, изградњу продужетка Булевара Јована Дучића, изградњу улица на Подбари, улица Марка Миљанова и Јована Храниловића, Сентандрејског пута...

Планирано је да и се пројектују две јавне гараже: у Шафариковој улици и код Бановине, те да се уради пројекат партерног уређења дела градског језгра (Трг слободе, Позоришни трг, улица Краља Александра, Модене...). Новосадска власт наменила је новац и за уређење дечијих и спортских игралишта, комунално опремање нове зграде РТВ-а, канализацију у сливу улице Баја Пивљанина на Клиси, у делу Ветерника, Руменки и за пречистач отпадних вода у Бегечу.

Између осталог, наредне године требало би да буду изграђене још две културне станице за Европску престоницу културе, а биће пројектована и КЦ на Новом насељу...


За предшколско васпитање и образовање следеће године обезбеђено је 3,3 милијарде динара, где 2,9 милијарди иде за текуће потребе, док ће са 205 милиона динара бити финансирана изградња вртића у Ораховој улици, док је новац издвојен и за реконструкцију и доградњу још пет обданишта „Радосног детињства”. За основно образовање намењена је милијарда динара, а тек нешто мање издвојено је за средње образовање. Из овог програма 320,6 милиона иде за изградњу Музичке и балетске школе, а 106,3 милиона намењено је доградњи Гимназије „Исидора Секулић”.

Сам политички систем града, Скупштина града и извршни органи, у 2019. години имаће на располагању 424,2 милиона динара.

Текући расходи и да ље чине три четвртине буџетских расхода и на нивоу су од 19,5 милијарди, а, како се наводи у предлогу буџета, мањи су од овогдишњих трошкова за 4,3 одсто. За капиталниу потрошњу намењено је преосталих 22,6 одсто, односно 5,8 милијарди динара, мада предлагач буџета даје и другу слику, у којој, када урачуна у капиталу и капиталне субвенције, дотације и трансфере, капитална потрошња износи 8, 142 милијарде или 31,5 одсто буџета Новог Сада. Субвенције су за наредну годину смањене за 19,2 одсто и износе две милијарде динара, од чега је 456,2 милиона или 22,8 одсто намењено текућим субвенцијама, а остатак од 1,54 милијарде капиталним субвенцијама.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести