У Новом Саду обележен Међународни дан Рома

НОВИ САД: Образовање, запошљавање и социјална инклузија ромске националне мањине су области са највише изазова, на којима би требало радити у будућности, оценили су вечерас представници ромских удружења на скупу у Новом Саду поводом Светског дана Рома.
е
Фото: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

"Роми имају исте проблеме као и већинско становништво, али су ти проблеми код Рома израженији. Они живе испод границе сиромаштва, што се потом одражава и на све друге аспекте у животу“, рекла је извршна директорка Удружења Ромаг Биљана Тасић на свечаности у Српском народном позоришту.

Она је оценила да су закони у Србији, који уређују положај Рома, како каже, одлични и очекује да ће положај Рома у будућности бити побољшан.

Са таквом оценом сагласна је и Наташа Тасић Кнежевић, оперска уметница и солиста Опере Српског народног позоришта.

"Имамо одличне законе и Влада Србије улаже напоре да законима и Стратегијама побољша положај Рома, али не могу чланови Владе ићи од предузећа до предузећа, од установе о установе и проверавати да ли послодавац поштује закон“, рекла је Тасић Кнежевић.

Она је нагласила да ромска култура вековима уназад, а и данас, има огроман утицај на савремено стваралаштво.

Свечаности поводом Светског дана Рома присуствовао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је пре почетка програма новинарима рекао да се "на данашњи дан осећа поносно, али не и потпуно задовољно".

"Овај дан нам је важан да се подсетимо на два кључна циља, која морамо да испунимо, а то је образовање и равноправност Рома. Образовање Рома, пре свега младих, кључни је приоритет целог друштва и томе је Покрајинска влада веома посвећена", рекао је Мировић.

Други приоритет је, каже Мировић, равноправност Рома пре свега у запошљавању. 

Не сме да се деси, истиче он, да постоје равноправни и равноправнији.

Фото: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Заменик председнице Координационог тела у Влади Србије Ненад Иванишевић оценио је да је запошљавање област где се може најбоље видети помак у положају Рома у Србији.

Говорећи о конкретним пројектима који се тичу побољшања положаја Рома, Иванишевић је навео ИПА пројекте.

"Преко ИПА пројеката уложено је преко девет и по милиона евра у разне области, када је реч о побољшању положаја Рома, животних услова, броја студената, статегија запошљавања. Све је више Рома који се самозапошљавају и користе субвенције Националне службе, али и оних који се запошљавају у јавном и приватном сектору“, рекао је Иванишевић.

Фото: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести