У Покрајини и Граду Новом Саду жене брину о каси

У Покрајинској влади и у Граду Новом Саду жене брину о каси. Није то никаква привилегија, него је признање да жене савесно брину о новцу којим се располаже, што су давних дана показале бринући о својој кући и породици.
д
Фото: Dnevnik.rs

Кад је реч о уважавању жена у политици, Нови Сад је био први и једини град, не само у Србији него и у већини европских држава, у којем је женама још далеке 1918. године дато право да бирају и да буду биране. Те далеке године прошлог века на Великој народној скупштини у Новом Саду 25. новембра, када је донета одлука о присаједињењу војвођанске области Краљевини Србији, чак је седам жена изабрано за посланице. Касније је женама, све до 1945. године, укинуто то право, али у том периоду ни у већини европских држава жене нису имале право да бирају и да буду биране.   

У данашњој Војводини, како то добитница награде Покрајинске владе за унапређење равноправност полова Стојанка Лекић каже, ситуација није ни боља ни лошија него у другим европским регијама. Води се рачуна о равномерној заступљености жена на местима где се доносе одлуке, али је то још недовољно. Стојанка Лекић, која је посланица у Скупштини Војводине из редова Српске напредне странке, наводи да је генерално све мање жена према врху пирамиде кад се ради о уважавању жена у власти. 

Од 45 војвођанских општина, пет воде жене: две градоначелнице, Драгана Митровић у Вршцу и Душанка Голубовић у Сомбору, а председнице општина су: ОџациЛатинка Васиљковић, ЧокаСтана Ђембер и КовинСања Петровић
Фото: Dnevnik.rs

– Мало је жена у врху компанија и политике – истиче она. – Ми се трудимо да жене буду препознатљиве јер завређују то, ако ни због чега другог, због тога што нас има више од 50 одсто.

У Скупштини Војводине, захваљујући изборном систему и квотама, од 120 посланика, 43 су жене, од којих су три – Снежана Седлар (СНС), Александра Ђанковић (СПС) и Смиљана Гламочанин Варга (СРС) потпредседнице покрајинског парламента. Од 19 скупштинских одбора такође три воде жене.

У извршној власти Војводине жене још нису довољно заступљене. Од 12 покрајинских секретаријата, два воде жене. На челу Секретаријата за финансије је Смиљка Јовановић, а Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама од пре неколико дана води Драгана Милошевић.      

На челу Секретаријата Покрајинске владе за финансије је Смиљка Јовановић, а Александра Радак је чланица Градског већа Новог Сада задужена за буџет и финансије

Покрајина је оснивач три јавна предузећа: „Војводинашума”, „Вода Војводине” и Јавног предузећа за просторно и урбанистичко планирање и пројектовање „Завод за урбанизам Војводине”. Од тих предузећа једно води жена – ижењерка шумарства Марта Такач, а остала два мушкарци.


Александра Ђанковић: Избор Драгане Милошевић прави корак

– Избор Драгане Милошевић за покрајинску секретарку сматрам  кораком у правцу повећања броја жена у Покрајинској влади, која води политику уважавања жена, како у политици, тако и у свету бизниса, и успешно финансира програме за економско оснаживања жена и њихову афирмацију у предузетништву – каже најмлађа потпредседница у историји Скупштине Војводине Александра Ђанковић, која је добила прилику у Социјалистичкој партији Србије, чија је чланица, да започне каријеру у политици, не само као посланица него и избором за за потпредседницу Извршног одбора Главног одбора партије.


Председник Покрајинске владе Игор Мировић недавно је изјавио да је политика равноправности полова трајно опредељење Покрајинске владе. Он је рекао и да за такво опредељење нису довољни само прописи и формирање институција попут Завода за равноправност полова Војводине, који је прва институција те врсте у Србији, него и одлучно деловање против свих врста дискриминације, али и насиља према женама, чега није лишено ни друштво у којем живимо. Та борба, навео је Мировић, заправо је борба против предрасуда, које је често теже разбити и од атома.

Фото: Dnevnik.rs

Мало је жена у врху компанија и политике (Стојанка Лекић)

Од 45 војвођанских општина, пет воде жене: две градоначелнице, Драгана Митровић у Вршцу и Душанка Голубовић у Сомбору, питају се прве за све што се дешава у њиховим градовима, док је у општинама Оџаци – Латинка Васиљковић, Чока – Стана Ђембер и Ковин – Сања Петровић, реч тих жена последња.

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић каже да је теже бити жена на функцији јер махом мушкарци имају предрасуде о томе да жена неће добро урадити посао. Зато жене на високим позицијама заузимају јачи став од мушкараца.

Нови Сад, као највећи град у Војводини, у свом парламенту има 78 одборника, од којих су 29 жене. Једна од њих Бранка Бежанов је и заменица председник Скупштине града.  Од три помоћника градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, једна је жена, Љиљана Коковић. 

Градско веће Новог Сада има 11 чланова, а два ресора воде жене. Александра Радак је задужена за буџет и финансије, а Мира Раденовић за урбанизам и заштиту животне средине.

Фото: Dnevnik.rs


Васиљковић: Одговорније смо и храбрије доносимо одлуке

Председница општине Оџаци и мајка три мале ћерке Латинка Васиљковић каже за „Дневник” да су жене у одлукама храбрије, вредније и одговорније, али и да у сваки посао уносе и срце.

– Више се трошимо, али и боримо, одговорније смо него јачи пол, и послу приступамо одговорно, бранимо своје ставове као што бранимо себе и своју породицу – истиче Латинка Васиљковић, и додаје да су жене у одлукама истрајније него мушкарци.

– На послу ни случајно не смемо показати слабости, па ни најужем окружењу, зато и јесмо храбрије – истиче Латинка Васиљковић.

Латинка Васиљковић напомиње да не сме да се заборави суштина Дана жена и константна борба за равноправност, поготово када су у питању жене на позицијама, које морају то да истичу свакодневно.

– Не само за 8. март већ сваки дан морамо да се боримо за равноправност, против дискриминације и насиља, једнакост у образовању и условима у животу – наводи Латинка Васиљковић, која је и председница Уније жена политичке опције којој припада, а које су јуче обележиле празник жена.

Пошто општина Оџаци има девет насељених места, председница те општине се поготово залаже за равноправност жена на селу, где је ситуација гора него у граду.”Женама у Србији није лако, поготово у малим срединама, и зато морају још више да се боре”, каже она.


Ни у једном новосадском јавном и јавном комуналном предузећу на месту директора нема жена, а од 24 установе чији је оснивач Град Нови Сад на руководећим позицијама је осам жена. 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да у извршној власти треба да буде више жена. Сматра да је, упркос свакодневној борби за равноправност жена, нежнији пол и даље дискриминисан, односно подређен у економском смислу. Међутим, како је нагласио, Србија доказује да су у нашој држави и жене на важним функцијама.

Фото: Dnevnik.rs

– Велика је ствар што смо усвојили Декларацију о родној равноправности у Новом Саду, што имамо Женску одборничку мрежу у Скупштини града, у покрајинском парламенту, Скупштини Србије. Жене не смеју да буду на квотама, већ да заузму положаје у друштву којем припадају и вреде – каже Вучевић.

Наводи да је врло битна економска равноправност жена и сматра да жене и даље имају подређен положај.

– Ипак, у политичком свету заузимају одговорне функције те можете да видите председницу Народне скупштине, премијерку, гувернерку Народне банке, неколико министарки. Али, фали нам више жена у извршној власти, у смислу привредних капацитета, где жене треба да осете да могу да донесу значајне одлуке. Град Нови Сад ће наставити родно буџетирање, посебно у области привреде, односно у области подстицања жена-предузетница, њихово обучавање, оспособљавање и јачање капацитета-рекао је Вучевић.

Е. Марјанов

М. Стакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести